Pages

Sunday, June 30, 2013

Miss Chapa

Bismillahirrahmanirrahim....

Sekian lama tak berkunjumg ke sini, kini berkesempatan akhirnya.. Alhamdulillah, setahun sudah Bunga bergelar mahasiswi di USM. Walaupun perit terasa jika dibandingkan dengan ketika berada di peringkat ijazah, namun Bunga masih bertahan. Ternyata lebih tekanan, dan lebih cabaran.. Walaupun hasil yang diperolehi tetap tidak seperti yang diharapkan, but I have to keep moving forward... Jalan di depan masih ada..

A friend said, "Kan dah usaha dan bertawakkal pada Allah.. So, tak perlu fikir lagi.. Terima rezeki yang Dia bagi dengan hati yang terbuka.." Thanks Allah for giving me this understanding friend besides me at this moment.

Baru jer semalam Bunga bagitahu kat member, "Bila kita ditimpa kesedihan, kita akan beremosi dan menyebabkan kita tidak dapat berfikir dengan lebih rasional dan positif.. Sebab tu lah Allah jadikan manusia ni hidup berkawan dan berkelompok.. Orang lain akan cuba memahami dan akan cuba berfikir dan memberikan idea-idea yang menenangkan dan lebih positif. Paling tidak, akan cuba memberikan kata-kata semangat agar kita lebih tenang seterusnya mampu berfikir dengan lebih baik.. Itulah gunanya sahabat dan mereka-meraka disekeliling kita.."

Dan hari ini, Bunga dapat rasai kata-kata yang Bunga lafazkan tu pada diri Bunga sendiri.. Sedikit ketenangan dapat dirasai.. Terima kasih Ya Allah....

So, jangan sesekali kata "Dia bolehlah cakap macam tu sebab dia tak tahu apa yang kita rasa.. Dia tak berada ditempat kita..." Jangan kata macam tu, sebab itulah tujuan Allah jadikan kita maanusia saling bergantungan..

Seminggu yang lalu, keputusan posting untuk bakal-bakal guru keluar.. Sememangnya rata-rata bakal guru ditempatkan di timur Malaysia iaitu Sabah dan Sarawak. Tidak ketinggalan juga beberapa orang sahabat Bunga.. One of them is this beautiful lady that always make others smile and feel appreciated... Sememangnya Bunga sendiri terkejut dan rasa sedih yang teramat sebab lepas ni, takderla orang nak teman Bunga pergi shopping tudung... huk huk huk...

Mula-mula agak emo lah, tapi lepas tu Bunga mula berfikiran waras.. Bukan Bunga yang kena pergi Sabah, so tak payah nak emo sangat yer...

For my this beloved friend, keep smiling and moving forward.. This is your new journey given by Allah.. This is not a new problem, but it is a new adventure. Your job is very precious and your effort will be blessed by Him... Just do it sincerely and nothing's cannot be overcome... Only He knows what is the best for you...

Percaya atau tidak, kawan Bunga yang seorang ni is a very STRONG girl... Sesuailah dengan dirinya yang berstatus Kak Long kan.... Ok, let me introduce her.... ngeeee.... :D

OK, this is her.... cantik kan???? ;)
Ok, this beautiful lady was born on 20th June 1989 berasal dari Bachok, Kelantan.. So, muda lagi.... :-D Bunga kenal dia masa Bunga sekolah kat MRSM Kuala Krai.. Jiran sebelah bilik dekat hostel maser form 4.. Then, kitorang sama-sama duduk dalam 1 dorm masa matrikulasi (Kolej MARA Kulim) sebelum Bunga lari membawa diri ke UiTM Kelantan.. hohoho... But, since she is a very nice person that always appreciate the powerful behind the word "friendship", being apart never make our close knit disappear... Pantang ada peluang, kitorang pasti gather together with the other besties... <3 p="">

Ok, Miss Shafawati Ghazali ni banyak nick name tau... Selain kitorang panggil dia Sha, gelaran lain khas buat si gadis manis ni adalah Kak Wae sempena dirinya yang suka bercakap (sesuailah dengan statusnya kini seorang guru.. ngeee..) dan jugak kadang-kadang kitorang suka juga panggil beliau Miss Chapa... Sesuailah dengan kecomelan dia tu.. hehehehe.. :P

Aper lagi ya nak cerita pasal makcik ni??? Ok, Cik Sha kita ni seorang yang peramah, berani, dan aktif... She love to talk, so xhairanlah dia ni peramah kan?? Sha ni pun seorang yang berkeyakinan diri, so dia memang seorang yang berani dan tidak segan dengan orang.. Dulu-dulu sebelum diri ni matured, Sha lah yang akan jadi tukang tanya itu dan ini bila keluar... Nak tanya surau kat mana pun susah kan... Nasib baik ada Sha... hahahaha.... Hmm, lagi satu, walaupun hakikatnya Sha ni merupakan penghidap asma, tapi kita memang tak akan perasan dan sering terlupa yang kawan kita seorang ni sebenarnya ada asma... Sebabnya, dia seorang yang sangat aktif dan boleh bersukan.. Bagilah sukan apa pun, dia boleh main, ajaklah pegi mana pun, dia boleh join..:)

Ok, tu je lah kot yang nak bagitau pasal adik manis ni.. Kalau nak cerita lagi, mau jadi hikayat 1001 malam pulak kan.. hehehe... For this beloved friends, wish you all the best in your new life (working life) and enjoy your new adventure there.. Samporna, Sabah.. The place where you will gain more experiences, more knowledge.. And it is where you will spread all your knowledge for those kids... Enjoy teacing, enjoy learning, and have fun and chill as it is how you are...

Love,
p/s: alamak, teringat janji Bunga untuk mengumpat pasal Cik Boo kat blog ni... Nanti lah yer Cik Boo, mencari kesempatan dulu... Tak pun, tunggu Cik Boo kita jadi lecturer yang otai dulu... ngeee.... ;)

1 comments:

Shafawati Ghazali said...

Love u much CikBunga! :D

Post a Comment