Pages

Tuesday, December 27, 2011

kompius

Bismillahirrahmanirrahim.....

hmmm.... da lamer Bunga x menulis n sepanjang Bunga x menulis ni, mcm2 jadi.... memandangkan entry y sblum ni Bunga citer sal adik Bunga tu, so Bunga nk citer pasal dier dulu la.....

ala, bukan citer panas per pun... just nk gtau yang Bunga da bg present kat dier da.... hehehe.. per present y Bunga bg???? jeng3... hehe... actually, sbl ni Bunga ader pnah janji ngan dier nk bawak dier jenjalan kat KL n bwk dier nek flight since dier xpenah nek... then, kebetulan Bunga ader urusan kat shah alam utk apply master.. so, Bunga bwk la dier skali.... Bunga bwk dier g Genting men2 kat Outdoor theme park, n g KLCC tgk movie n masuk petrosains.... yang sadisnyer, he is quite demanding.... mkn nk western jer.... tgk movie lak xnk y biaser, nk y 3D... hasilnyer, kopakla dwit simpanan JPA Bunga.... kuang3.... tp xper, bukn slalu pun.... y penting my Ayeh hepi.... hehehehe....

ok, sjak Bunga menjadi penganggur terhormat ari tu, Bunga duk umah jer la.... tp BUnga bukan goyang kaki geleng2 kepala jer tau... dengan adernyer 3 orang askar y sememangnyer sering kali mencetuskan peperangan tu memang tak memungkinkan Bunga duduk goyang kaki.... selain makan pakai diorang yang perlu diuruskan, keadaan rumah yang sentiasa dilanda peperangan tu pun xmembenarkan bunga duduk diam... waaaaaa..... just imagine, kalo kat tempat TV tu, kusyen xpernah duk elok2 kat kusi... kalo diorng makan gula2 or kopok, sangat mls utk diorg buang trus... so, ltak dulu kat tepi n lastly trus luper or maybe wat2 luper.... kalo mkn plak, sangat lah 'bagus'... kalo xder mater y memandang, men tinggal jer pinggan kotor lam sinki.... cawan pun samer.... sinki kat dapur tu xkan kosong lebih dari 5 minit.... kalo lpas breakfast da kosongkan sinki, kul 10 nanti tgkla... mcm magik pun ader... kejap jer pnuh...gelas n cawan kat rak plak y kosong smpai xleh nk minum air.... tp diorg seng jer.... kalo nk minum air n cwn kat rak da abis, diorg bukannyer amik cwn y kat sinki tu n basuh... tp diorg g amik plak cwn dlm almari.... grrrr..... sangat la menguji kesabaran.... da bnyak kali Bunga tanyer diorang kot2 tangan diorang bleh patah kalo basuh cawan or pinggan y diorg pakai.... sudahnyer, xder jwpn y Bunga terima... kui3....

smlam lak, seharian Bunga kemas bilik Ayeh ngan Adam... baru jer sebulan diorang dapat bilik.... aper jadi??? bila masuk bilik diorang, da xnmpak lantai.... penuh ngan ken baju n barang2 diorg.... y peliknyer, atas katil lak kosong... bantal pun da xder.... cadar ntah kemaner.... cemaner la diorang tdo agaknyer... kui3....disebabkan Bunga da pindah bilik bawah, jarangla Bunga nek atas n jenguk bilik diorang... nasib bek la kecik lagi... bleh dimaafkan... lepas ni, nmpaknyer lpas ni Bunga kna wat spot check kat blik diorng tiap2 pagi n petang... kekekekekek.... cepat la skola buka balik... biar tenang cket umah ni.... ngeeehehehe....

ok, disamping berperang ngan 3 orang askar kat umah tu, Bunga ader kerja len gak tau.... hehehe.... one of my aunt tgh smbung blajar... dier amik degree.... so, for her FYP, dier kna la wat research..... so, sebagai pelajar statistik yang cintakan kajian, Bunga pun tolong la dier setelkan research tu... kirer jadi RA (research assistant) la.... dapat la cket2 upah.... y bestnyer, ader skali tu my aunt tu mintak Bunga ajar member2 dier wat analisis data... so Bunga g la... Bunga g kul 9 pg, balik tengahari... kejapjer, tp dapat RM50.... sukernyer... orang menganggur memg suker biler dapt dwit.... hihihihihihi....

now, kiter citer pasal my plan utk study lak.... ok, sbl ni Bunga plan nk smbung wat master kat UiTM jer.... lgpun yuran murah n kejap jer.... staun lbih jer.... application dier plak agak mencabar coz ader poblem cket pasal transkrip n siap nk referee report bagai... beberapa ari lpas application setel, Bunga dapat phone call dari doc yang supervise Bunga maser praktikal kat USM ari tu.... doc tu cakap dier ader grantt n nk tawarkan Bunga GRA (Graduate Research Assistant) utk grantt tu.... kalo Bunga nk, BUnga kna amik master kat ctu n wat research pasal grantt tu.... research tu pasal HIV-TB merangkumi kesemua 10 daerah kat negeri Kelantan... y paling penting, Bunga akan diberi gaji sepanjang Bunga wat master kat ctu... wlaupun gaji tu xbnyk sngat, tp agak bnyk juger bagi Bunga yang masih blum pernah merasa duit gaji ni... hahahaha.... cukupla utk pembiayaan belajar tu... lgpun, duk kat kelantan maybe xpkai duit bnyk sngt....


tp Bunga xtau nk wat kputusan y maner.... raser syang gak kalo x maik kat UiTM coz kat situ Applied Statistics, staun stebgah jer n masuk bln 3.... kalo kat USM lak, Medical Statistics, 2 taun n stat buln 9.... beza staun tu.... maknernyer kalo kat USM, Bunga da umur 26 baru abih blajar.... waaaa..... da tua kot.... huk3.... tp my dad prefer USM.... n laps tanyer pendapat rmai org n post kat fb, ramai y prefer USM.... so, lpas pikir punyer pikir pros n cons, Bunga wat decision utk pilih USM.... tp benda ni masih blum kompem 100% lagi.... kalo sumer berjalan lancar, insyaAllah bulan 1 ni, Bunga akn dpt jawapan... aperpun, pilihan y Bunga ambil ni telahpun ditentukan oleh Allah swt.... semoga segala apa y dirancang n terjadi mendapat kereddhaanNya....

p/s: Ya Allah, jadikanlah diriku seorang insan yang penyabar dan tabah dalam apa jua dugaanMu.... sesungguhnya Engkau memberikan ujian rhadap hambaMu sesuai dengan kesanggupannya......

Wednesday, November 23, 2011

~~he is my lil bro~~

Bismillahirrahmanirrahim.....

sekian lama Bunga menyepi.... biaserla... bila cuti jer Bunga sibuk..... terbalik kan...??? org len bila cuti la bnyk free time.... huhuhuhu..... well, my new room da siap dibina n almari baru pun da beli... so, proses pemindahan sumer brg2 Bunga dr bilik lamer ker bilik baru tu sngt la memkn maser y lamer.... almaklumla... brg2 Bunga cket jer... ngeehehehehe... da 3 ari masih blum abis kemas lg... huk huk huk....

btw, wlaupun da lepas 4 ari da, Bunga still nk wish tahniah bnyk2 kat my lil bro sebab dier dpt result 5A lam UPSR y diumumkan ari khamis ari tu.... Alhamdulillah..... i'm very proud of u my dear....

ok, meh Bunga story mory cket pasal my lil bro ni.... hehehe....

orait.. his name is Arif.... but sometimes, i call him Yeh or Ayeh... ok, maybe most of da time.... hihihihi.... ok, mcm y Bunga da slalu citer, Bunga ader sorg adik y sakit.... adik Bunga y sakit tu abang kepada Ayeh.... dia tua 2 taun dr Ayeh.... maser dier standard 6 dulu, dier xdpat menduduki UPSR atas sebab kesihatannyer xmengizinkan.... maser tu, kitorg agak terkilan gak la sebab dier ader potensi... .tp alhamdulillah, kejayaan Yeh sdikit sebanyak memaniskan lagi senyuman kami sekeluarga... syukur sangat2....

Ayeh ni dilahirkan pada tangal 5 April 1999 y menjadi putera ke 3 merangkap anak ke 7 lam family kitorng.... walaupun jarak antara Yeh ngan adik bongsu kami agak jauh (7 taun), tp jarak tu x menjadikan beliau seorg y manja.... maser dier kecik2 dulu, manja gak la.... tp alhamdulillah, kemanjaan tu hanyalah kisah lama... maybe keadaannyer y mempunyai seorg abg y sakit dan terpaksa diberi perhatian y lebih menyebabkan Ayeh sedikit indipendent.... yer la, parents ngan kakak2 n abang dier lebih memberikan perhatian kat abang bebanding dier.... nasib bek la dier paham ngan keadaan... dier x pernah merungut walau sedikit pun... syukur sangat xder sebarang perasaan iri hati timbul dikalangan adik beradik.... mudah2an keadaan ini berterusan sampai bila2... (xder la kitorg xpnah gaduh2 kn.... tp gaduh2 biaser jerla.. carik2 bulu ayam... hehehehe....)

tp Ayeh ni agak x menonjolkan diri.... yer la, smpaikan dier da khatam quran pun, kitorg xtau... kalo Bunga dulu, bila da khatam quran jer kemain semangat nk gtau parents.... tp dier lei wat rilek jer.... even, maser dier trial, dapt 5A pun, dier x bising.... dier wat natural jer.... kitorang ingatkn xdpt result lg, skali bila ummi g skola dier, baru dpt tau.... sebab tu la maser ummi Bunga g majlis kat skola dier, guru kelas dier gtau ummi y arif ni berpotensi.... tp disebabkan dier ni x menonjolkan diri (senyap jer..) lam kelas, kadang2 cikgu terlupa utk beri perhatian kat dier....

actually, Ayeh ni bukanla pendiam orangnyer.... biaser2 jer... cumer, dier memg x suker menunjukkan kebolehan dier... kirer tersangat2 down to earth lah.... mcm cth, kalo lam kelas, cikgu tanyer soklan, dier xkan volunteer utk jwb wlaupun dier tau jwpnnyer....

tp, bila tgk sijil dier, Bunga terkejut gak coz dier siap pegang jawatan ketua pengawas perpustakaan, setiausaha kelab ngan bendahari kelab coz kat umah, kitorg x nmpak pun kepimpinan dier.... kui3.... senang citer, my beloved Ayeh ni seorg y diam2 ubi berisi la.... hopefully, isinyer akan terus bertambah dan beratambah selari ngan pertambahan usianya... amin......
yes..... he is my lil bro.....!!!! :)

so, for the excellent, he got RM200 from our daddy, n mlm tu kitorg celebrate cket.... disebabkan esk pg tu my sis kna balik ke matrikulasi n mlm tu plak my daddy lak ader jemputan kenduri tahlil, so kitorg celebrate kat KFC jer lpas ayah Bunga balik dari tahlil.... request utk ker pizza hut terpaksa ditolak disebabkan pizza hut x bukak 24jam... huhuhuhu..... btw, we ols enjoy da day n evrybdy were very hepi.....

p/s: Bunga x smpat lg nk bg present kat Ayeh... x plan pun lg nk bg per... hehehehehe....

Wednesday, October 19, 2011

skarang ni musim konvo kn????


Bismillahirrahmanirrahim.....

yeay..... final draft utk report da pun slamat dihantar 2 ari lpas.... skunk ni tinggal maser utk Viva (presentation) plak..... i'm the last person that will present my project for my group.... ader 6 org sumer, n insan bertuah y dapat turn ker 6 tu adalah Bunga.... waaaa..... bila jd org terakhir, maknanyer Bunga la org terakhir y akan melepaskan nafas lega.... huk3.....

btw, i'll try my best for that day.... slides da siap.... just maybe nk tmbah make up cket2 kasi panel terpersona... kuang3... bajet tol.... next is, get ready for all the words that will jump out from my mouth during the presentation.... huarghhhh..... bab nk memerah grammar ni y poblem ni..... almaklumla, Bunga ni suker hentam segala grammar y ader lam bahasa inggeris ni.... dah la one of the panel tu sangat la berkepok Englishnyer... abih la grammar Bunga kena basuh nanti... kui3....

this weekend my Mom nk tun KL... sukernyer dpt jumper Ummi.... utk pengetahuan, adik Bunga yang kecik x pernah besar tu nk konvo ari ahad ni.... convocation for her diploma... congrats 4 her since dpat grad ngan super duper result.... hehehe.... aper pun, do ur best 4 ur degree lak ea.... ner tau next time dpt pkai selempang.... insyaAllah... i'll always pray 4 ur success my dearest sister.... next sem turn Bunga lak nk konvo... 4 my degree.... insyaAllah....
ok lah... Bunga nk smbung tgk2 slides Bunga smbil nonton Bersamamu..... hehehehe.....
adios.....

Sunday, October 2, 2011

hati Bunga berbunga-bunga... jantung caner????

Bismillahirrahmanirrahim.........

yeay...... hati Bunga berbunga-bunga..... yipppieeeeee...... sumer ni sebab sesuatu y berlaku dua ari lalu... korang nk tau ker aper sesuatu tu???? eeeiiiii.... sibuk jer... korang maner ley tau.... rahsia la.... Bunga sorg jer y bley tau..... jangan maraaaaa...... hehehehe....

okeh entry ni bukan nk citer sal hati Bunga y berbunga2 tu..... tp actually Bunga nk langsaikan utang Bunga kat entry y sblum ni tu.... ala... yang ni..... Bunga da janji nk gtau effect pemindahan jantung... ingat tak???? kalo x ingat wat2 la ingat da korang malas nk bacer entry y ari tu tu...

tp sbl Bunga stat merapu lbey pnjang, satu peringatan wat para doketor or bakal doketor di luar sana.... ni hanyalah mengikut pemahaman Bunga slepas diterangkan oleh ummi Bunga y mendengar penerangan Datuk Aizai kat IJN.... so, kalo ader aper2 y silap, ni hanyalah mengikut pemahaman seorg suri rumah (ummi Bunga) n budak math (Bunga) hanyalah berdasarkan aper y didengar n dibaca...

orait..... komplikasi2nya adalah seperti berikut.... :

  • bila wat heart transplant, perkara pertama y kita perlu risau adalah kalo badan penerima organ tu x nk terima jantung tu... maknanyer berlaku penolakan terhadap jantung tersebut..... bila ni berlaku, memang sngt risau... sebab maknayer jantung penderma tu memg xleh pakai.... so, kenala cari jantung len... pastu kn, ingat senang ker nk dapat jantung len tu..... dah la penderma x ramai, kalo ader pun, bukan kiter tau bila penderma tu akan meninggal... xkan nk doakn org meninggal plak... so, solusinyer adalah guna la mesin dlu sementara tunggu jantung baru... nk tunggu smpai bila, hanya Allah swt yang tau... pernah terjadi satu kes tu ader sorang perempuan cina yang wat heart transplant, tp berlaku penolakan... so, dier terpaksala pkai mesin... tp dier bernasib bek coz benda tu xlama... satu ari jer... keesokan harinya dier dapat jantung baru n jantung tu diterima.... cuba bayangkan kalo nk dapatkan jantung baru tu amik masa y lama.... jawabnyer berkampung kat IJN la.....

  • bila jantung tu diterima plak, bukan bleh goyang kaki mcm tu jer..... pesakit kena amik ubat anti-penolakan seumur idup... diulangi seumur idup.... ubat tu memang kena amik xleh tinggal langsung.... sebabnyer walaupun badan tu bley terima jantung baru tu, ia xkan sama ngan yang Allah swt buat.... boley diibaratkan mcm ni la, kalo x amik ubat anti-penolakan tu, badan pesakit tu akan kenal yang jantung y dier pkai tu bukn dier punyer... so, badan pesakit tu xnk terima jantung tu n tolak jantung tu.... kira ubat tu membantu jantung baru tu melakukan penyamaran supaya badan xtau tu bukan jantung asal.... Datuk Dr Aizai ader citer pasal kes yang dier pernah wat kat sorang budak tu.... pemindahan berjaya.... tp lepas stahun, budak tu meninggal dunia.... selepas diselidiki ruper2nyer budak tu ugut mak dier xnk mkn ubat kalo xblikan dier beskal.... mak dier lak memg x mampu nk bli beskal tu... so, memg dak tu x mkn la ubat.... n bnyk kes y berlaku sebab x mkn ubat.... cuber bayangkan, sesi pembedahan mengambil masa 8 jam, n kos pembedahan yang besar tu sia2.... betapa frustnyer doc yang wat rawatan tu, n betapa ruginya jantung y diderma n duit kerajaan y dipakai....

  • seterusnyer.... andai kata pembedahan tu berjaya n pesakit memang seorg y berdisiplin dlm pengambilan ubat.... jangan tarik nafas lega terlebih dahulu..... bacer ni plak..... ok, walaupun jantung tu da diterima n ubat anti-penolakan tu mampu cover line jantung baru tu, tp tetap x mampu melawan keagungan Allah s.w.t.... ternyata apa yang Allah s.w.t. cipta tiada tolok bandingnya.... lama kelamaan tubuh badan pesakit tu xkan tertipu lagi ngan ubat2 yang dicipta oleh sang sains.... bila badan tu da kenal jantung tu, dier pun mulerla nk tolak.... ikut kajian, paling lama jantung tu bleh menumpang lam badan pesakit tu adalah 15 taun... tu paling lamer.... mungkin lbih awal..... bergantung kat tubuh pesakit tu la... bila berlaku benda ni, cara len adalah pkai mesin or cari jantung baru..... mcm biaser la... nk dapatkn jantung baru tu plak, paham2 jer la....

  • last but not least.... selain dari benda2 di atas, ader gak kelemahan kecil len tau..... kelemahan kecil tu besar gak actually... hehehehe..... jantung y diderma hanyalah bertahan selama 4 jam di luar tubuh badan... lepas 4 jam, jantung tu akan mati dan xley pkai da.... so, bila ader jer jantung y available kena cepat2 la jalnkan operation... dah tu, family Bunga kan duk kelantan... impossible la kalo nk smpai kat IJN tu lam maser 4 jam kan... nek flight pun x mungkin smpai... len la kalo ader heli y memang get ready bila2 maser dkat laman umah Bunga terus ker bumbung IJN tu kan... hehehehe.... doc tu cakp stakat ni paling jau diorg wat blah slatan jer... yer la selatan ngan KL x jauh sngt.... ader y dari sabah ker sarawak (either one, xingat)... diorg nk sngt wat heart transplant tu, so diorg sanggup tukar kejer kat KL.... tp kitorg x mampu la nk wat cmtu kn.... da elok2 umah sumer da kat ctu... nk pindah KL tu memang kna pk empat pluh sembilan ribu tiger ratus tujuh ploh nam kali la kan..... huhuhuhuhu....

haaaaa...... tu la realitinyer pembedahan jantung..... walaupun pembedahan tu berjaya, kiter tetap xleh goyang kaki.... mcm2 kemungkinan bley jadi... ikut kater doc tu, selain dari pemindahan jantung, ader satu lg cara y bleh adik Bunga ambil iaitu pkai machine.... tp masalah bg machine tu plak, machine tu masih sangatlah baru.... baru dlm 2 ker 3 taun... so, dier punyer ketahanan masih blum dapat dikenal pasti.... so, buat maser ni, doc tu syorkan adik Bunga bertahan ngan ubat lu smpai la tubuh dier da kebal ngan ubat tu, baru la tgk balik aper tindakan sterusnyer.... tp, aper2 pun segala-galanyer berada dibawah kekuasaanNya.... kiter yang sihat walafiat ni pun bleh ditarik nikmat olehNya bila2 maser jer y Dia mahukan.... mereka y sakit tu bleh sembuh bila2 maser jer kalo Dian nak.... aper y penting, slagi nyawa dikandung badan, teruslah beribadah dan berdoa.... insyaAllah... amin.....

Thursday, September 15, 2011

kisah2 terpendam....

Bismillahirrahmanirrahim....

bila bukak blog ni, raser gatal idong n terbatuk2... naper ek??? oooo..... patut la.... bnyak nyer habuk.... makaih.... siap bersawang lg.... ni da baper lamer x kemas ni???? haishhhh... Bunga... Bunga....

huhuhuhuhu........ cian kat blog y bagaikan menukut di tepian gantang ni.... cewahhhh.... hahahahaha....
pejam celik pejam celik da lbey sbulan Bunga x update n jenguk blog Bunga ni.... hadooiiiii.... bila duk kat umah ni memg la tersangatla mls nk online.... bukan takat nk online, nk on lappy pun raser teramatlah mals.. yer la... bila da on, kiter akan luangkn maser ngadap benda tu kdg smpai berjam2... bila da ngadap tu, cuber byangkn da braper lama maser utk wat kejer2 len y xpernah abis kat umah ni terbuang???

hmmmm.... dlm maser sbulan lbey ni, mcm2 jd termasukla sebulan bulan Ramadhan ngan Hari Raya Aidilfitri.... so, mestila da mcm2 benda berlaku smpai  jari Bunga akan jd pendek kalo Bunga citer sumer skali sebab bnyk sngt kena taip kn.... hihihihihi..... xper la... bukan ader org nk bacer pon kalo Bunga citer kesah 1001 mlm skali pon.... hehehehe....

okeh, beberapa ari sebelum ari rayer, alhamdulillah Bunga tlah pun slamat menamatkan latihan industri selama 3 bulan.... misi seterusnyer adalah beraya sepuas2nya.... hihihihi..... lpas puas beraya, baru la Bunga kembali memikirkan perkara2 y perlu disetelkan n dsediakan sbl kembali ker shah alam ngan berat ati... huhuhuhuhu.... anakmithali ni xpuas lg duk umah...... waaaaa... huk3...

mcm y Bunga ckpkn td, bila kat umah, Bunga mls sngt nk on9 n Bunga memg x on9 langsung selama 3 minggu, dari sbl raya smpai la 2 ari lpas.... tu pun selepas dibebel oleh my daddy, baru la ngan "rajinnyer" amik lappy n online... hehehehe.... per x nyer... skunk ni aper2 info sumer kna tgk email, kna tgk fb... bila x on9, tarikh bengkel da postpone pun Bunga x tau... hehehehehe... nasib bek x beli tiket lg.... dgn sangatla gembiranyer, Bunga terimer berita date bengkel ditunda dengan tersangatlah panjang senyuman di bibir.... dpt duk umah lg seminggu.... yippeeeee..... hihihihi

okeh, tu citer sal my study... tukar citer len lak.... kiter citer sal my sis y xbesar2 tu plak... hehehe.. alhamdulillah, beliau dah pun slamat mendaftar di Fakulti Sains Komputer dan Matematik UiTM Shah Alam menjejaki langkah kakak beliau minggu lepas.... pengikut setia Bunga tu memg x jemu2 ikut jer Bunga.... kui3.... btw, hope beliau dpt blajar elok2 n sukses.. silalah belajar rerajin wahai adikku, jgn ikut prangai kakakmu y tersangatlah "rajin" ni.... hihihihi....

orait, abis citer sal bebudak baru blajar, kiter citer pasal kesihatan plak nk??? hehehe... hmmmm.... baru2 ni, sehari selepas my sis daftar kat kampus, adik Bunga y sakit tu ader appointment kat Institut Jantung Negara (IJN).... so, parents Bunga kira smbil menyelam minum air la... smbil anto adik Bunga daftar, smbil bwk adik y sakit tu g IJN.. dier g IJN tu sebab doc kat HUSM suh g discuss pasal heart transplant ngan salah sorg pakar kat saner, Datuk Dr. Aizai Azan.. lepas discuss ngan beliau, it is better for my brother utk bertahan ngan ubat terlebih dahulu... ternyata, heart transplant ni sngat berisiko n agak bnyk side effect... almaklumlah,  benda y manusia wat xkan setanding ngan Allah swt.... kalo nk citer abis, pnjg berjela la plak kn... xper, insyaAllah kalo ader maser, Bunga akn share sdikit information pasal heart transplant y Datuk Aizai citer kat parents Bunga ri tu......




hmmmm.... kiter tutup pasal citer kesihatan y x berapa nk best tu.... kiter bukak citer len plak... tp mcm mls la plak nk menaipkn... ngeeehehehehehe.... kiter tutup terus la.. insyaAllah, kalo ader maser terluang, Bunga akan bercerita lg... ader org nk bacer ker citer awk tu cik Bunga oooiiii???? ader la... pembaca setia Bunga ader kn... spaer lg kalo x Bunga sendiri... ahakssss.... hehehehe....

Tuesday, July 26, 2011

invite, jgn x invite........

Bismillahirrahmanirrahim....

yeehaaaa.... gud jobs Bunga..... ader lg sebulan jer nk abih sesi praktikal.... xsabar2... hehehe...


ri ni perpagi lg g bank.... ader urusan cket... so, lewat la ckit g kejer.... ckit ker??? kui3.... misi ri ni lpas g bank (1), trus dtg kejer (2), amik surat approval kat Pelantar Penyelidikan (3), pastu terus nek lab uruskan data y ader smpai la balik petang karang (4)........ mls nk bwak laptop... xper, data ader lam pendrive.... so, pkai pc kat lab jer....


per y jadi??????????????????



okeh.... lpas g bank(misi pertama berjaya), memang Bunga trus g kejer n g kat pelantar Penyelidikan (misi kedua berjaya)..... smpai kat Pejabat Pelantar Penyelidikan tu, ngan senyuman seikhlas ati, tanyer la staff kat kaunter tu....



"En. ***lan ader???"



dengan senyuman gak, beliau menjawab... "Dia keluar, kenaper yer???"



lepas diterangkan, Bunga dimaklumkan oleh beliau yang surat tu rasanya x siap lg???? waaa.... biar betul... adoii.... huk3....---->(Misi ke 3 xberjaya...:-( huhuhuhu...)



so, dengan hampanyer, Bunga nek lab.... huk3.....

smpai kat lab, on pc... amik pendrive... cucuk... bukak folder.... cari file.... cari lagi.... masuk folder tu.... cari... keluar balik.... masuk folder ni.... cari..... keluar balik....

eh, xder ker???? pikir punyer pikir punyer pikir.... haah la.... ri tu Bunga amik data dr pendrive member trus cut masuk lam lappy.... grrrrr...... (misi ke 4 xberjaya)

atoiiiiiii.....


so, per patot Bunga wat ri ni???? terpaksala bertapa jer lam bilik ni depan lappy ni.... pastu membebel-bebel kat blog macam ni.... huk3.... satu hari yang penuh ngan pembaziran masa.... novel pon xbawak..... waaaaa.... huk huk huk....


ok... enough ngan citer sdey y x membina dan lari dari tajuk itu... ahakssss.....


tajuk kiter pada hari ni adalah invititation.... bukan nk blajar perkataan bahasa inggeris baru... tp nk citer sal invitation ni... hehehe... invitation per??? agak2 korang la, lam maser lg beberapa hari jer nk masuk bulan Ramadhan ni, invitation per y Bunga dapat???? hihihihi....


invitation buker puaser ker????


noooo....... saper la nk ajak Bunga buker poser... perabih boreh jo.... hahahaha....


bistu, invitation sahur ker????


what??? lg la xlogik.... ader ker org invite sahur???? kui3....


actually invitation ni xder kena ngener ngan poser pon.... hihihihihii....


dah tu?????


the answer is...... bila masuk bulan Ramadhan, sumer orang Islam akan berpuaser kn???? lpas tu, masuk la bulan Syawal plak.... yer x???? bila masuk bulan Syawal, maknernyer per????


RAYER!!! yeay2 rayer.... kekekekekek.....


so, invitation umah terbuka ker?????


haishhhhh..... bukanla..... dengar la dulu Bunga nk citer ni... duduk diam2.... duduk!!!....


haaaa... kan ipin da marah.... ahakssss....


ok la... bila Rayer, aper y banyak slain dari kuih raya, duit raya, orang beraya, n kereta di jln raya???? xley jwb ea???? hihihihi


jwpnnyer adalah..... kenduri kawin..... ngeeeeeeehehehehehe....


haaaaaa... pndai pun.... Bunga dpat invitation kawin la.... hehehehe...... the first member Bunga y satu kuliah nk kawin.... hehehe.... alhamdulillah.... rayer ke2 ni, insyaAllah, akan berdiri lagi satu masjid dikalangan sahabat2 Bunga.... sukernyer2 dpt g kenduri.... hihihihi.... ader lg satu invitation utk raya taun ni... tp dr member skola la... cumer xkompem lg date... kalo x silap rayer ke3... still waitin for her card... hehehe...


sblum ni, member2 Bunga y da kawin sumernyer member2 maser skola dulu..... ni first member y satu universiti... hihihihi..... teringat maser g kenduri one of my besties kat kedah beberapa buln lalu.... sronok...:D she is so beautiful n gorgeous.... dia ngan hubby dier dua2 student medic kat india (masih blajar lg)... tp kn... wlaupon korang x abih blajor lg, xsalah kalo dpt baby kn kn kn???? miss chapa stuju x???? kui3..... hihihi... mesti baby korang otak bergeliga cam korang gak.... hehehe... (mudah-mudahan....)


btw, kepader sumer member2 Bunga y da kawin (McNa, Fatin, Raja, Amri, Ayie, n saper lg ek... luper la plak) n y akan kawin rayer taun ni (kak Ati n Diha) n y akan kawin rayer taun depan (Mis Chapa.... ooopppssss...=P) semoga cepat dpt org baru, n berbahagia hingga ke akhir hayat.....

Monday, July 25, 2011

ulat lagi....

Bismillahirrahmanirrahim.....

yes...!!! selepas blog ni berjaya di pekasamkan oleh Bunga, akhirnyer Bunga berkesempatan utk menulis lg.... hehehehe....

hmmmm..... korang ingat x Bunga pnah citer sal ulat dulu...??? ala y pasal ulat kena baju tu..... kalo x ingat, bacer kat sini ok.... :D

okeh... kali ni pun Bunga nk citer sal ulat lg... hehehe....

maser Bunga ngah duk jenjalan kat iluvislam.com, Bunga pun jumper la satu artikel sal ulat ni.... Bunga tertarik n suker sngt ngan artikel tu... so, Bunga pun wat la keputusan utk taruk artikel tu lam MyAnotherBlog....

alamak kantoi plagiarism la plak... huhuhuhu.... tp xper... jgn risau.. Bunga da taruk link da pun kat bwh entry tu... hehehehe....

orait... back to our main topic... citer ulat kali ni bagi motivasi kat kiter.. lam idup ni kiter kna la berkembang... jgn menguncup.... tp jgn la plak berkembang badan cam Bunga ni... oooopssss.....

senang citer, kalo nk tau aper y berkembang tu, bacer sendiri kat MyAnotherBlog kat sebelah ni.... --------------->

ataupon, simply click here.... :D

Wednesday, June 29, 2011

MaK bErUk MaRaH aNaK bErUk

Bissmillahirrahmanirrahim.....

mula2 Bunga nk story mory sal kasut Bunga..... ngeeehehehehe..... 2 ari lpas, sandal/kasut y Bunga da pkai selama 1 sem tu ader sdikit koyak.... so, Bunga wat kputusan utk xpkai trus sandal tu since takut dier putus trus ditempat y x sesuai.... so, Bunga pown pkai la kasut len (wages crocodile y Bunga beli slepas dihasut dengan jayanya oleh cik Chapa beberapa bulan y lalu.... kui3...)

nk dijadikn citer, wages tu tlah pun sakit tenat kerana beliau pernah dipijak oleh sebuah MPV bernama Toyota Avanza kaler ijau y sedang direverse oleh Bunga sendiri coz maser tu, Bunga nk masukkn barg lam bonet keta tersebut.... (kalo x paham silala ulang bacer smpai anda paham yer...ngeeee....) selepas diketuk2 ke lantai berjubin biru beberpa kali, wages tersebut kelihatan bertambah baik wlaupun ader sdikit rekahan pada bahagian sisi....so, Bunga pikir, lpas ltak gam cket ok la tu... gpun, biasernyer kalo kasut crocodile, agak tahan lasak.... hehehe....tp, sebab maser tu ader kejer len, Bunga tangguh dulu... pastu Bunga slalu jer luper nk gam balik kasut tu... hasilnyer, Bunga pkai kalo kuar kejap2...'

so, disebabkn kasut lamer tu da rosak, Bunga pown, pkai jer la wages tu dulu g kejer n still asyik terluper nk gam kasut tu.... semalam pakai ok jer.... tiba2 ri ni dier wat hal... aiyyarkkkk..... nasib bek la bley selit2 cket, n Bunga duduk jer kat kosi tu spanjang hari... kui3... nasib bek la ari ni Bunga x g kejer ngan CT100, tp g ngan scoot... xder la kalut nk tukar2 gear n break kat kaki... selamat.... so, balik tu, Bunga minx member Bunga antokan smpai kat tmpat parking moto coz Bunga parking agak jauh ri ni.... huhuhu.... moralnyer, esok, Bunga kna gam kasut tu cpat2... hehehe...

okeh, tamat la citer sal kasut... meh Bunga story sal tajuk entry ni lak... hehehehehe....

cenggini, bila Bunga smpai kat tmpat moto tu, ader la spasang laki bini ni ngan 2 org anak lelaki diorg.... muda lagi pasangn tu.... y laki duk cbuk ngadap tayar motor smbil belek2 mangga y dier guna utk konci break disc... yang si bini lak, duduk tgk anak2 dier brlari2 dengan muker y terrrrrsangatla ketat.... Bunga expect, smthing wrong ngan diorg nyer mangga tu.. maybe sbl tu xley bukak...

tiba2 sibini menjerit "Woi, keta tu!!!!!!"

upernyer, anak sulung diorg berlari ke arh jln.... so, laki dier pun ckp " Abih tu, awk tu tgk jer???"

bini dier wat derkkk... tp lpas tu bla tgk ank dier makin galak lari2 kat tepi jln, dier pon bangun kejar anak dier smbil ckp....

"Woi, tutttt tutttt, mu nok tutttt ko????"

or lam bahaser standardnyer berbunyi:

"Woi, tutttt tutttt, ko nak tutttt ker????"

Bunga tersentak.... sangat terkejut..... tp Bunga cover2 la cket... xder la tunjuk y Bunga ni duk perhatikn diorg kn.... actually, motor diorg kat dpn motor Bunga... so, dlm maser Bunga nk bukak konci fork kat moto, pakai helmet n sumer2 tu la insiden ni berlaku....

okeh... Bunga terkejut sngt ngan ayat n perkataan2 y kuar dr mulut seorg ibu kat ank2 dier....

Bunga x sanggup nk tulis words tu.... Bunga istighfar lam ati... xsangka, seorg ibu tergamak sumpah sranah ank2 dier y kcil2 lg tu... baru lam umo 4 n 3 taun kot.... cemaner dier nk didik ank dier kalo dier xley tunjuk teladan y bek kat ank dier kn??? ibu bapa kn cermin kat ank2....

Bunga nk gtau "tutttt" ke 2 y dier sebut jer.... tuttt y ke 2 tu adalah seekor binatang bernama BERUK..... yes.... tu la namer y dier panggil kat ank2 dier... ditambah plak ngan tutttt pertama tu... memg sangat2 cukup rencah seranahnyer.... n tutttt y ke 3 tu, seolah2 doa y dia pohon utk ank2 dier n kalo la doa tersebut dimakbulkan.... astaghfirullahalazim.... nauzubillahiminzalik....


sekadar gambar hiasan ihsan dr encik google... harap maklum...

Bunga cepat2 selesaikn kejer2 Bunga n pergi dr situ.... x sanggup nk dengar lbey bnyk ayat2 y xsedap didengar.... tp b4 Bunga pergi, Bunga smpat tgk si suami n si isteri tu duk sibuk menjeling sesama sendiri.... mungkin si bini tu ngah marah kat laki dier.... maser tu, ank2 y xtau aper2 tu duk main sesamer diorg.... tp y paling sedihnyer, ayat2 y trkeluar dr mulut si abang kat adik dier maser ngah main tu.... sumernyer ayat2 y kiter xnk dengar... dr maner dier blajar sebut ayat2 mcm tu???? da terang lg bersuluh kn?????

Bunga cepat2 beredar... raser sebak pun ader.... dalam hati Bunga berdoa, semoga Allah swt jauhkan sifat2 mcm tu dr keluarga Bunga....

Bila smpai kat umah, Bunga citer kat ummi Bunga.... Ummi Bunga sekadar tersenyum... y mencuit hati kami, ummi ckp

"dah kalo anak dier beruk, y melahirkn beruk, mestila beruk...."

kitorang gelak panjang bila ummi ckp camtu... kui3....

aperpun, Bunga harap kat luar saner x banyak ibu2 beruk y len... yer la... kalo ibu beruk bnyk, nant makin rmai la beruk2 lahir ke dunia ni.... pastu anak2 beruk tu nant akn jd mak bapak beruk keda anak2 beruk lain plak.... cuber pk, kalo da bnyk beruk mcm tu, aper akn jd kat msykt kiter????

semoga kiter berada dibawah keredhaanNya..... amin.....

Saturday, June 25, 2011

setelah minggu y bosan...

Bismillahirrahmanirrahim.....

hmmm.... da nk abih buln Jun, baru Bunga nk tulis entry baru.... bila blog ni da penuh ngan habuk2, baru nk jenguk..... haish..... sibuk mengalahkn perdana menteri tul.....

selepas minggu y bosan tu, Bunga trus mendapat minggu y sibuk sesibuk sibuknyer.... Bunga dpat tajuk research n trus kna siapkn research proposal dngn scepat2nyer.... tu xcampur lg kejer2 kat umah... memg xsempat nk mlatah pon.... smpaikn member2 Bunga pon, Bunga x sempat bertanya kabar.... sah kan member, adik sendiri pon x sempat nk cl... kalo dier cl pon, smpat ckp kejap jer... yer la, da dier call time Bunga ngah wat kejer... so, kejap jer la dpt layan... kui3... cian dier.... xper2... nant kalo kakak ader maser, kakak call balik ea....

buln ni mcm2 hal jadi... plus, bulan ni gak bulan utk Bunga jd sengkek.... hahahaha.... maner xnyer... sumer nk kna bayar buln ni... huhuhuhu..... road tax keta, Viva ngan Avanza dua2 bln ni.... roadtax motor, 115 Z ngan CT100, pon dua2 mati buln ni gak.... sumer nk pkai dwit...

baiklah, itu hanyerlah kepoyoan Bunga semata2.... Bunga just bayar roadtax CT100 kepunyaan Bunga jer.... ngeeee.... :P y len tu, my daddy y bayar.... kuang3....

tp Bunga ader tanggungjawb len per..... hutang ptptn y Bunga ambil RM10,000 b4 dpt scholar tu kna bayar okeh.... wlaupon still study, Bunga xley wat pnangguhan coz Bunga tukar penaja.... waaa..... cian Bunga, xkejer lg da kna bayar loan... uhuk2..... memandangkn sejak benti pkai harta ptptn 2 taun lbey da, maka bunga2 cinta da mlambak2 la.... tu pon lpas bayar rm50 2 taun lpas... kuang3.... so, Bunga pon wat kputusn utk bayar rm300 la.... pon buln ni gak....

see.... wlaupon Bunga duk umah, still x ley simpan dwit.... waaaa..... plus, its my habit, bila duk umah, kalo bli brg2 umah xpenah claim balik.... so, bila xdwit da kureng, xder la Bunga belikn brg umah... Bunga pkai brg umah jer la.. kuang3...

cemaner nk bli Myvi kaler perpel y baru tu.... waaaaa..........................



hey!!!! awk tu student lg... xyah nk gediks2 nk berangan pkai keter baru ok....

baikkkkkk!!!!! sy akan jd budak baik..... xmo gediks2.....

alhamdulillah.... ngeeee.... :D


okeh, benda len y terjadi lam buln Jun ni is RESULT EXAM DA KUAR!!!!!!!!!
aiyyarkkkk..... gulp.... cemaner ngan result Bunga????? okeh, this sem adalah sem terakhir Bunga exam coz next sem Bunga prktikal, n xder exam.... xder GPA... just lulus n gagal... so, this sem la penentu samada Bunga dpt pkai selempang pink lg ker x grad nant... berdebor wei.... risau kot.... kalo sem ni Bunga x dpt DL, xder la harapan nk pkai selempang pink....

xper2... cool... so, dgn bacaan bismillahirrahmanirrahim, Bunga klik email y UiTM anto tu sambil pjam mater sbelah.... hahaha... xder la smpai pejam mater... sambil jantung berdegup kencang tu ader la cket.... ngeeeee...... adoiii... server slow la plak kn.... xper2 Bunga kan seorang y penyabar.... amin.... kuang3... eh, da kuar.....

jeng...

jeng...

jeng...

Alhamdulillah..... syukur sangat padamu ya Allah.... I made it.... :D wlaupun, x der la tinggi maner pun, tp cukupla skadar impian Bunga nk pkai selempang pink tu lagi tercapai.... almaklumla, kalo da pemalas cam Bunga ni, cemaner la nk dpt excellent melen... kuang3... tp syukur la.... at least, kelenguhan pinggang duk dpan meja, jari y mnulis smpai tersembul urat, mata y bersengkang smpai tgh mlm, n otak diperah smpai da xder air slama sbulan bulan exam tu dpt dibalas dngn sebuah senyuman dr ibu n ayah Bunga... Alhamdulillah....

nmpak gayanyer, terpaksala Bunga bodek2, pujuk2, puji2 ayah Bunga, ajak dier g kovokesyen Bunga taun depan... tu la, saper suh Bunga gatal2 mulut ckp bla konvo degree, kalo parents Bunga xnk g pun xper maser diorg g konvo dip dulu... adakah Bunga perlu buat2 majuk cam konvo dip dulu???? aiyyaaarrrkkkk.... hahahahaha....... xder la... kalo da my daddy ader kejer time tu nk wat cemaner kn.... huhuhu....

hmmmmmmm......
mcm biaser, dlm senyuman, pasti ader kesedihan.... minggu lpas, my bro ader appointment... He looks better... da bley jalan jauh.... da x sakit2.... siap bley nek basikal dkat2 umah ni... so, Bunga ingat, keadaan dier bertambah baik... tp hakikatnyer, bila test, xder perubahan.... tetap samer.... degupan jantung dier still <20%..... Doc siap tanyer, kalo2 nk booking utk heart transplant....

sangat konfius.... skunk ni, tgk dier sihat jer... kalo tukar jantung, ntah x tau lg ader komplikasi ker x.... bley ker dier akn jd at least mcm skunk lpas operate??? tp kalo x wat, keadaan jantung dier bley brubah lam skelip mata, bila2 maser jer.... buntu sngt... ya Allah, bantula kedua ibu bapa Bunga wat kputusan... hanya Engkau y Maha mengetahui.....

Tuesday, May 31, 2011

minggu yang bosan

Bismillahirrahmanirrahim.....

yer... aperkah perasaan anda bila duduk didalam bilik aircond yang sunyi bertemankan pc tanpa sebarang kerja????

BOSANNN!!!!!

yes..!!! dats da right answ.... dan disaat ini Bunga sangat boring... huk huk huk... actually, ader jer kerjer... tp.....................

ok la... let me story2dari awl okay.....

hari ahad hari tu, bermulala idup Bunga sbagai salah seorg plajar y mnjalankn latihan industri (prktikal) kat Kampus Kesihatan USM Kubang Kerian, Kelantan bertempat di Unit Biostatistik & Metodologi Penyelidikan...


hari pertama (Ahad) tu, Bunga dengan semnngtnyer bersama 3 org lg member Bunga y prktikl kat ctu jugak pegi la lapor diri kat saner.... pg tu salah sorg Dr kat ctu gtau y ketua unit tu outstation n dier sbagai pemangku akn gnti bg taklimat cket.... tp tklimat dier lbey kpada borak2 cket, pastu dier ckp ktua unit tu akn balik n bg taklimat kat kami ari selasa.... so, per y kitorg akn wat sblum tunggu ari slasa tu???? jwpn beliau adalah, "awk pikir tajuk per utk wat kajian"

cuber anda bayangkan.... jika seseorg itu melihat kiter sedang duduk di meja smbil berfikir, adakah org itu akn tau y hakikatnya kita sedang bekerja??? ofkos la org tu akn kater kiter dtg xwat paper, tp mlepak jer kn??? btul x??? so, pemangku tu bg kebenarn utk kitorg jln2 tgk or knal tmpat tu, or kalo nk balik pon boley.....

so.... per lg... tpat kul 9 am, kitorg cabut balik umah... n esoknyer (Isnin) kitorg x pegi.... cuti buat sendiri.... (diingatkn, kitorg dpt kebenaran utk tidak hadir kerja ok...) hihihihi..... dasyat x??? first day stat kejer, ley balik kul 9 pg lg.... 2nd day da dapat cuti.... wahahahaha.... maner pnah dibuat org kn.... kuang3....

maka, pada hari selasa iaitu hari ketiga Bunga berprktikl.... pg tu, ketua unit bagi taklimat... baik orgnyer... hehehe... lpas taklimat tu, dier bg tugasan kat kitorg... tugasannyer aderlah.................
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

kitorg kna bacer aka study sal research methodlgy, statisticl method, n study gak report2 sblum ni sbagai persediaan utk kitorg wat projek kitorg, n dlm maser y sama pikir tajuk per y kitorg nk wat hingga hari ahad minggu depan........

bermakna................ Minggu ni akan jd minggu y sngt2 membosankn.... waaaaa...... Bunga kna dtg kejer dr 8 pg smpai 4.30 ptg, duduk dkat meja, n membelek2 kertas2 y bosan.... haish..... actually, benda y kitorg kna study tu bukn bnyk pon.... kalo dier bg satu ari pon cukup... tp disebabkn diorg busy sngt minggu ni, so, dier bg jer task tu dulu b4 next week..... adoyaiiii..... bertapala Bunga lam makmal berair-condni, dpan pc yang kaku ni.... ari khamis, cepatla datang......

p/s: Bunga ingat nk wat research sal HIV/AIDS... ok x??? tp nk fokuskn sal per ek?? huhuhu....


Monday, May 30, 2011

Aku Terima Nikahnya

Bismillahhirrahmanirrahim.............

hmmmmm..... da dkat sbulan da Bunga x update blog ni.... biaser la tu... bila da dkat umah kn.... memg susah sngt nk luangkn maser dpan lappy.... lg2 ngan line broadband y sememngnyer xnk bg pluang utk Bunga berteleku lamer2 dpn lappy.... ngeeehehehehe.... trimer kasey sngt kat mr.pencuri y trdiri drpd mat2 rempit n mat2 pit y berjaya mencuri kabel tepon kat kg Bunga dngn bnyknyer sehinggakn da lbey stengah taun TM masih xdpt membaiki spenuhnyer talian tepon, seterusnyer menyebabkan da lebey stengah taun kami hidup tanpa tepon umah n ofkos streamyx pun x dapat..... sukernyer.. sukernyer... timer kasey yer mr.pencuri.... sememngnyer jasa kalian akn kami kenang smpai bila2 n x dpt kami balas... tp ingatla.... kalian akan dapat balasan dari Dia....

okeh... cukup dngn ayt2 x puas ati tu... hihihihihi..... per la Bunga ni... da lame x berceloteh, dtg2 jer trus membebel x tentu pasal... x patot tul... kui3....

diam2, da lbey 2 minggu Bunga duk kat umah... memndangkn kejer2 umah memg x kn penah abis, so terpaksala Bunga curi2 maser utk berblogging..... tp tu la... bila Bunga ader idea n mood nk mnulis, time tu la Bunga ngah wat kjer.. tp bla ader maser free, Bunga da xder mood da nk mnulis... maner x nyer, maser free Bunga waktu mlm sblm tdo jer... maser tu, Bunga da ngantuk la plak.... gpun, Bunga ader tanggungjwb terhadap buku2 Bunga y da dbeli tp masih blum dibacer lg tu.... hihihihihi.....

okeh, ckp sal buku ni... ader la lam 3 ker 4 buku y masih tunggu turn.... hehehe.... sowi la yer buku2 ku, almaklumla bla da dkat umah ni, kdg2 maser utk Bunga ngadap kalian xsmpai sejam pon.... huhuhuhu.... sdeynyer.... huk huk huk..... paperpun, Bunga harap buku2 Bunga xmajuk sebab Bunga x bacer dier lg, tp bacer buku len y baru bli... maker bertapala buku2 tu kat rak y Bunga baru bli minggu lpas... (rak lamer da x muat..hehehe) siap ader y masih lam bungkusan lg... kui3... yer la... sebabnyer, skunk ni Bunga ngah bacer buku kompilasi tulisan Ustaz Hasrizal Abdul Jamil.... 3 buku lam 1 buku.... baru jer abiskan buku pertama.... buku y Bunga duk bacer tu adalah



Aku Terima Nikahnya

Bunga tau sal buku ni lpas terjumper 1 blog y citer sal cemaner diri dier brubah lpas bacer buku tu.... buku tu mcm buku motivasi la... lpas tu, Bunga dpt tau skunk ni dier da kuarkn kompilasi 3 siri buku tu.... buku 1- Aku Terima Nikahnya, buku 2- Bercinta Sampai Ke Syurga, n buku ke 3- Murabbi Cinta.... semua dier compile lam 1 buku hard cover... wlaupun agak mahal (RM55), n Bunga skunk ni ngah agak pokai, Bunga bli gak sebab Bunga yakin buku tu memg bagus......

Bila da dpt buku tu, Bunga trus bacer wlaupun ader lg novel2 len y da bli sbl ni n masih blum disentuh termasuk Mihrab Cinta tulisan Ustaz Habiburrahman El-Shirazy kesukaan Bunga.... hehehe....

ternyater, bila bacer buku tu, memg sngt2 bagus.... wlaupun Bunga baru habiskn buku pertama, tp terasa da bnyk ilmu y Bunga dpt.... dengan membaca buku tu, buat kiter sedar akan hakikat hidup n kiter x spatutnyer terpisah dr Allah swt dlm kehidupn kiter wlau sedetik pun.... astaghfirullahalazim.... sangat bagus pendekatan Ustaz Hasrizal dngn menulis buku dakwah sebegini bersandarkan kisah hidup beliau sendiri..... buku ni btul2 membuatkn pembacanya bnyk berfikir disetiap bab dan ayat2 y terkandung.... Bunga raser bersyukur sngt coz digerakkan ati utk beli buku ni.... Alhamdulillah......

Bunga sangat kagum dgn insan2 mcm Ustaz Hasrizal, Habiburrahman El-Shirazy, ngan Taufiqurrahaman al-Azizy... masing2 ader keunikan masing2 lam menyampaikn dakwah.... kalu Taufiqurrahman al-Azizy, novel2 agama y dier tulis agak berat tp disampaikn lam cerita y menarik sehingga kiter raser tidak sabar utk tahu aper akn terjadi slepas itu.... tp pengisiannya agak berat menyebabkn Bunga agk lmbt dpt abiskn novel2 die mcm 'Jangan Biarkn Surau Itu Roboh' ngan novel dwilogi Munajat Cinta 1 dan 2.... maybe jugak sebab penulis Indonesia, so ayat2 dia kdang2 agak sukar difahami... hehehehe....

kalo Habiburrahman El-Shirazy plak, tulisannya agak santai n jaln citer dier snang difahami kalo dibandingkn ngan novel2 Taufiqurrahman.... jln citer dier pun lbey kurang ngan kehidupan sehari-harian so, kiter mudah faham cket... tmbahan plak, kebnyakn novel dia dijdikn filem mcm Ayat2 Cinta, Ketika Cinta Bertasbih n Mihrab Cinta.... so, lg la senang paham kalo kiter da tgk movie dier kn... kui3....

tp, Ustaz Hasrizal lak, bukn novel agama y beliau hasilkn tp sebuah buku motivasi.... tp tetap jd rebutan rmai.... Yer la... Bunga sendiri pun, bukn senang nk beli buku motivasi ni... sudahnyer, terperuk cam roti basi... huhuhuhu....

tp aper2 pun, bacerla buku tu... x rugi.... saper y x bacer y akan rugi... hehehehe....

Tuesday, May 10, 2011

habit y akn ditingglkn bila tinggalkn shah alam ni...

berakhirnyer semester ni.... maka, berakhirla life Bunga kat bumi shah alam ni.... sem dpan da praktikal, pastu InsyaAllah Bunga da ley grad utk ijazah...... hihihihihi..... dengan berakhirnyer life kat shah alam ni, berakhirla jugak beberapa habit Bunga spanjang kat shah alam ni....


antara habit2 Bunga y akn Bunga tinggalkn bla da balik nanti adlah:

  1. ngadap lappy 24 jam- kalo kat shah alam, memg da xder kejer len.... bukak mater jer on lappy.... bukak mater jer on lappy.... maklumla.... tenet kita bayar... kalo xpkai rugi la...hihihihi.... gpun, kat umah sewa Bunga xder TV... nk ngadap buku mcm la rajin sngt kn... ngeeee.... so, duk la dpan lappy tu smpai lebam.... kui3... tp kalo kat umah xley la.... bnyk kejer la.... almaklumla.... i'm the eldest sister... kdng2 nk on lappy pon aser mlaaaaassss sngt.... huhuhuhu...
  2. stay up smpai 4 pagi- kadang2 smpai kul 5 pagi pown ader.... hahahaha.... ni biaser la.... kalo da assignmnt or report pojek x siap, cenggini la jadinyer.... kui3.... pastu, esok g kelas ngan muka xley bla...huhuhuhu..... kalo kat umah xder nyer nk stay up.... kul 10 tu da stat ngantuk da... mlainkn ader citer best kat TV... hahahaha....
  3. breakfast ngan roti gardenia cicah vico- haaaaa.... ni la rutin Bunga n da geng tiap2 pg.... brkfast jer, roti ngan air panas.... roti tu pown da nek muak da tgk muker kitorg.... (kitorg mask utk lunch ngan dinner jer slalunyer...) kdg2 tu ader la gak msk utk brkfast.. tu pun weekend or kalo xder kelas pg... tp slalunyer, roti gardenia tu la y kitorg adap... kekekek....
  4. mengaco, mengenakn, n menyusahkn rumet2 tercayam- ngeeeee.... y ni memg xley elak..... biaser la tu... ni bila da balik ni, xley la kaco diorg lg.... Bunga kaco adik2 Bunga jer la yer... kekekekekek....
  5. kumpul kat kdai mamak, order air sgelas, duk smpai 3 4 jam bila ader discussion- y ni memg xley elak la kalo group assignment or group project melibatkn dak2 laki..... Bunga y suker trperuk wat kejer kat umah ni, trpaksa la lpak kat kdai mamak sbab discussion ni.... naper x wat kat libry??? hahahha..... rajin la sngt diorg sumer tu nk berpakaian ikowt sahsiah rupa diri g libry.... suker sngt pkai round neck.... p/s: Bunga sndiri pown x suker g libry... ooopssss.. kantoiii... kui3...
  6. cucuk sanggul pakai pen- hahahaha.... kesian pen2 Bunga... jd mangsa.... kekekekekek.... yer la... bila da duk kat meja tu, n raser panas or rimas, cpai jer la maner2 pen lam bekas pensil ats meja tu utk dijadikn cucuk sanggul..... sengal kan Bunga ni.... sila la contohi saya.... kuang3..... tp kat umah da x wat kot..... sbl ni xpnah wat pon kat umah.... almaklumla, kat umah maner pnah Bunga mlekat kat meja study... alamak... kantoi lagiiiii.... kuang3....
hahahaha.... cukupla..... malas da nk taip pnjng3.... of kos la bnyk lg kn habit y akn ditingglkn bila da kat umah.... hehehe.. aper2 pown... Bunga tau sumer knangan kat shah alam ni adalah sesuatu y Bunga xkn lupakn..... insyaAllah.... :)

freeeeeeeeee................now.....

waaaaaa......... i'm happy coz i'm free now... yeeehaaaa....!!!...

examinations was over.... although i can't answer the last paper very well, but i'm truly happy coz i dont have to get stick at my table 25 hours per day anymore.... yezzzzaaaaaa...... hihihihi....

i really2 miss my blog n i wanna write lots2 of entries.... huhuhu...... too many things that i wanna share.... but now, i'm really2 tired since the exams just over.... tired of being creative to think logical answers for the exam's questions.... hahahaha...

of course i'll write again later.... insyaAllah.....
soon......

Friday, April 29, 2011

Berterima Kasih

minggu lpas, Bunga ader jumper satu ayat y sangaaaaaatttt sweet...... one of member Bunga, cik pora share kat mukabuku.... so, Bunga sangaaaaatttt tertarik, maka Bunga pown copy n ltak kat MyAnotherBlog.... pastu, td Bunga duk belek2 blog tu, Bunga bacer la balik ayat y sangaaaattttt sweet tu.... Bunga kompem, saper y bacer ayat tu mest akn raser bnda y samer.... mest biler bacer, kiter akn berpikir sjenak, n pastu kiter akan bersetuju ngan aper y disampaikn....

tp part y Bunga paling suker, ayat y last skali tu.... sooooo sweeeetttt..... hehehe....
ok la.... Bunga brenti membebel..... ha... kt bawah ni la copy entry y Bunga post kat MyAnotherBlog tu :



Berterima kasihlah pd org yg telah MELUKAI hatimu krn dia telah membuat hatimu kuat...
Berterima kasihlah pd org yg telah MEMBOHONGImu krn dia membuat hidupmu makin bijaksana..
Berterima kasihlah pd org yg telah MEMBENCImu krn dia yg mengasah ketabahanmu..
Dan berterima kasihlah pd orang yg telah menyayangimu krn itulah anugerah terindah dalam hidupmu..

p/s: bley tak kalo Bunga nk tmbah,
"Berterima kasihlah pd org y MENINGGALKANmu krn dia menyedarkanmu erti menghargai........."
Bunga rindukan arwah atuk Bunga..... rasa mcm baru jer smlm dengar dier bercerita.... masih trbayang2 lg senyuman dan gayanya.... Ya Allah, Kau tabahknlah hatiku.... Semoga rohnya dicucuri rahmatMu Ya Allah...... amin....

Tuesday, April 26, 2011

dia pergi meninggalkan bebanan rindu di hati Bunga..

ingat x sblum ni Bunga ader membebel coz Bunga xkn dpt balik umah slamer 2 buln stengah coz xder cuti???? upernyer, xderla smpai 2 buln stengah... 2 bulan jer.... (tp 2 bulan tu pon da cukup lamer utk 'anakmithali' cam Bunga ni tau.. huhuhu)

memg la Bunga nk sngat balik, n x sabar2 nk balik umah.... tp Bunga nk balik dlm keadaan gembira, n bukan balik ngan keadaan tergesa2 ngan hati y sedih.....

jam 4 pagi (25/5/2011), Bunga dpt phone call dr ayah Bunga... Bunga pown x pasan biler maser hp tu bunyi, n biler maser Bunga angkat hp tu n ltak kat telinga.... tau2, tiber2 dngar suara ayah Bunga tanyer,
"tidor ker???"...
maser tu baru la BUnga tersedar n lam keadaan mamai, Bunga ckp
"ha'ah, tdor..."
keadaan senyap seketika.... maser tu barula mamai tu sdikit ilang n Bunga tanyer knaper.... n betaper trkejutnyer Bunga bila ayah Bunga ckp atuk Bunga da xder.... Bunga raser x percaya.... atuk Bunga x pernah sakit... sihat jer... demam tu ader la... tu pun kadang2 jer.... Disebabakn trlampau trkejut n x percaya, (tmbah ngan mamai y masih bersisa) boley plak Bunga tanyer, "Biar betul????"
panggggggg!!!!! Bunga raser cam org bodoh plak tanyer soklan tu... xkn la ayah Bunga nk men2 ngan benda ni.. da la tu ayah dier....
so, ayah Bunga pon ckap la, xkn la dier nk ckp bnda xbtul lak pg2 buter ni... tp Bunga still blur lg... xtau per prasaan maser tu.... Bunga tanyer sebab per... ayah Bunga ckp xtau, tiber2 sesak nafas n xlamer lpas tu trus xder...
pastu ayah Bunga ckp, kalo nk balik try tanyer pkcik Bunga y kat KL tu or tgk tiket flight...

lpas ayah Bunga putuskn talian, baru la Bunga tersedar n muler tringat memori2 lamer ngan atuk Bunga n Bunga muler nangis... Bunga nk balik.... nk balik gak... Bunga msj pkcik Bunga, tp dier xley dtg amik.. Bunga paham, agak merugikn maser kalo dier nk dtg amik Bunga dulu sbl balik coz arah y berbeza... pkul 4 pagi tu Bunga cek tiket flight.... mustahil utk Bunga amik flight kul 9... kalo flight kul 9 subuh2 lg da kna gerak ker airport... cemaner nk g LCCT awl2 pg... so, paling cpat bley amik flight kul 11 pg... tp Bunga nk g airport ngan per??? sedara2 len plak, mest la kejer... kan ari isnin...

Bunga call ayh Bunga n dier ckp, xper la... xyah balik... gpun, da dkat sngt ngan exam...

frust sngt... Bunga nangis... Bunga nk balik... biler memikirkn Bunga xley balik, n x sempat nk tgk wajah arwah, Bunga tmbah sedey... Bunga kuar bilik n nangis puas2 ati kat luar bilik coz takut mengejutkn roomate2 Bunga y ngah tidor...

Bila azan subuh berkumandang, air mater makin deras mengalir... Bunga teringat... kalo time2 macm ni, mest atuk Bunga da ader kat surau... dier la y pgang kunci surau... tp ari ni dier da xley g surau... dier kna g tempat len....

jam 7.30 pg, Bunga mandi.... Bunga da agak bley trimer keadaan y Bunga xley balik... pas mandi, Bunga pkai baju biaser y pkai kat bilik.... tiber2, salah sorg member Bunga y baru jer bngun tidor tanyer, Bunga jd balik ker x... Bunga agak trkejut ngan soklan dier tp dsebabkn tgh sedey, Bunga just gelengkn kepaler tanper brtanyer dr maner dier tau Bunga nk balik..... upernyer dier ader tersedar pg tu maser Bunga cl adik Bunga jam 6 pg.. n dier dpt tau y Bunga ader poblem n nak balik, tp xtau atas sebab per....

lpas pkai baju sumer, Bunga duk dpn laptop... Bunga xley stat study... Bunga nangis jer... Bunga msj adik Bunga tanyer dier bley balik ker x??? adik Bunga ckp dier balik n esoknyer g balik UiTM sblm stat exam... (esk tu dier ader paper sesi ptg)

roomate Bunga, cik tweety tanyer knaper Bunga nangis.... Bunga xley jwb... Bunga jwb ngan tangisn jer.... Bunga reply msj adik Bunga, n lpas tu baru la Bunga ley ckp kat diorg y atuk Bunga da xder...

diorg suh Bunga balik... Bunga ckp xley... nk nek bas, amik maser 9 jam... nek flight, xder trnsport nk g LCCT... kalo nk nek train g KL sentral n then nek bas ker LCCT, maner smpat nk kejar flight kul 11... Bunga nangess lg.... sdey sngt xley balik... terkilan sngt xley tgk wajah arwah wat kali terakhir... maser tu la miss izzi g jumper housemate kitorg y ader keta, n minx pinjm keta tanpa pngetahuan Bunga... miss misae lak, call ayah dier tanyer jln nk g LCCT...

so, lpas tolak tmbah, lam kul 9.15pg miss izzi n miss misae pown anto la Bunga g LCCT... miss misae pcut agak laju... n bila smpai saner, Bunga pun cpat2 g bli tiket.... alhamdulillah.... nasib Bunga baik... ader maser 10 mint jer lg nk abih maser check in utk flight kul 11.... kalo trlambt ckit, Bunga kna amik flight kul 1, n xtau la smpat ker x tgk wajah arwah... so, akak y jager kaunter tiket tu suh Bunga check-in dulu b4 amik tiket... Bunga bli tiket pegi balik trus... Bunga amik tiket balik kul 12tghari keesokn harinyer.... btul2 24 jam Bunga berader kat bumi Kelantan...

kalo ikotkn ati, Bunga nk balik lamer2... nk ader bersamer waktu kenduri tahlil seminggu tu... tp xley... Bunga nk exam.... ni pun, 2 hari Bunga terpakser korbankan waktu study... tp xper... Bunga x nyesal... ni la pluang terakhir Bunga dpt tgk wajah arwah...

alhamdulillah... Bunga sempat tgk wajah arwah... sempat mengucup pipi arwah wat kali terakhir.... sayu sngt hati... sebak.. sumer kenangan ngan arwah jelas trbayang satu persatu... sangat xbole trimer kenyataan y Bunga xkn dpt jumper n tgk wajah arwah lg lpas ni... masih teraser kedinginan pipi arwah waktu Bunga kucup pipi dier buat kali terakhir tu...

i miss u n lov u sooooo much..... <3

Bunga sedar, setiap y hidup pasti akn mati... xder y terkecuali.... Bunga kna trimer sumer ni... tp Bunga masih xley tahan air mater ni bila teringatkn arwah... dier la satu2nyer atuk y Bunga sempat bermanjer... atuk blah mak Bunga, xsempat Bunga kenal sebab dia pergi maser Bunga masih xtau aper2 lg....

Bunga da xder atuk....... Bunga rindu atuk Bunga... (T__T)

p/s:
wat miss izzi ngan miss misae, timer kasih bnyk2 sbab tlg Bunga.... Bunga dpt balik n sempat kucup pipi arwah, disebabkn korang (dn jugak atas izin n kuasa Allah s.w.t)... Bunga sayang sngt kat korang.. timer kasih sngat2.... Bunga xtau caner nk balas jaser korang.... Besar sngt jaser korang kat Bunga....

wat arwah atuk Bunga; Tokku tau x, kakak sayaaaaang sngt kat Tokku... kakak rindu sngt kat Tokku... 2 bulan xdapat jumper tokku.... tp biler jumper Tokku, Tokku x pandang pon kakak.... kakak xley salam ngan Tokku, xley pluk Tokku... kalo tak, mcm2 Tokku citer... tp kali ni, Tokku senyap jer... kakak plak, xley pndg wajah Tokku lamer2... asyik nk nangisss jer.... kakak sayang Tokku...
Tokku, Tokku bersemadilah ngan aman... InsyaAllah, kakak akan sentiasa sedekahkn ayat2 suci buat Tokku.... semoga Tokku ditempatkn di tempat org2 y beriman... amin...

~dicoretkan bersama titisan air mata~

Sunday, April 24, 2011

cuber banding ngan diri kiter....

memng sngat tersentuh hati Bunga lpas tgk vid ni..... hmmmm...... ya Allah, raser betaper kerdilnya diri ni, raser mcm aper la sngt diri ni kalo nk dibandingkn pakcik kat dlm vid tu....


menitis air mata Bunga bila tgk mcm maner pakcik tu meneruskan kehidupan sebagaimana septutnyer seorng muslim wlaupun cacat anggota.... ternyater kecacatan tu x menghalang dirinyer dr beribadah... ya Allah... seorang y cacat tubuh badan tetap beribadah, tetap mengejar pahala walaupun sukar.... lepas solat, tetp mahu mengaji.... tiada tangan utk menyelak helaian kitab Allah, langsung x jd penghalang utk dia mengalunkan ayat2 suci.... masyaAllah..... tabahnyer hati dier....

cuber bandingkan dgn diri kiter y sihat tubuh badan, cukup semua sifat..... spatutnyer xder alsan bg kiter utk tidak mengejar pahala.... bila Bunga tgk vid ni, Bunga raser malu sngt ngan pkcik tu.... kiter cukup semua sifat, tp kiter sering terlalai....

hendak seribu daya, x hendak seribu dalih... banyangkanlah betaper rendahnyer taraf seseorg muslim y cukup sifat, hidup dlm keadaan selesa, tapi jarang skali terfikir utk mengejar kejayaan di akhirat kalo nk dibandingkan ngan pakcik y cacat dan hidup dlm keadaan sederhana tu... malu la ckit.... tp, braper kerat sngt masyarakat skrg y sedar pasal sumer benda ni???? sigh....

p/s: semoga Allah tingkatkn keimanan dlm diri Bunga dan kiter sumer.... samer2la kiter amik iktibar dr carer hidup pkcik tu.....

Thursday, April 21, 2011

doa Bunga pada Yang Maha Esa


Ya Allah ya Tuhanku,
ampunkanlah sgala dosa2ku... ampunkanlah sgala dosa ibubapaku... ampunkanlah sgala dosa adik-bradikku, ahli keluargaku dan ampunkanlah segala dosa muslimin dan muslimat....

Ya Allah ya Tuhanku,
jadikanlah aku seorang pelajar pintar soleh yang cemerlang, gemilang dan terbilang...
jadikanlah aku seorang hamba y taat pada printahMu....
jadikanlah aku seorg anak y solehah....
Kau istiqamahkanlah aku dlm beribadah kepadaMu....
Kau jauhknlah aku dr segala hasutan syaitan...
Kau kuatkatkanlah iman ku agar aku tidak mudah lalai dan terpengaruh dengan bisikan syaitan...

Ya Allah ya Tuhanku,
disaat ini, ku pohon padamu ya Allah....
Kau berikanlah aku kejayaan di dunia dan di akhirat...
Kau berikanlah aku kejayaan dalam peperiksaan yang bakal aku tempuh ini ya Allah...
Kau berikanlah aku keupayaan untuk menjawab semua soalan dengan tepat dan betul ya Allah...
Kau permudahkanlah aku dlm menjawab semua soalan ya Allah...

hanya padaMu aku memohon segalanya....
aku sedar diri ini tidak layak mengecapi nikmatMu ya Allah....
sesungguhnya diri ini terlalu banyak dosa yang ditanggung...
namun, aku mohon Kau ampunkanlah segala dosaku....
berilah kejayaan kepadaku demi kedua ibubapaku ya Allah....
sesungguhnya aku tidak mahu melihat mereka bersedih....
berilah mereka kegembiraan dan senyuman dengan kejayaanku ya Allah...

hanya padaMu ku memohon segalanya...
amin ya rabbal alamin....

Sunday, April 17, 2011

ini hanyalah bebelan kosong...........

hmmmmm.... Bunga xtau la Bunga nk tulis per.... y Bunga tau Bunga raser nk mnulis jer..... nk ckp sal per ek???? huhuhuhuhu..... Bunga tulis jer per y jari ni tergerak utk tkan ea..... hihihihii....

hmmmm...... kelas sumer da abih.... study week da muler..... tp bunga xstat pgang buku lg.... ader jer halangan... huhuhuhu..... hope esk dapt muler concentrate ngan buku.... roomate Bunga ader 5 org.... tp skunk ni Bunga tinggal berdua jer ngan miss misae.... y len sumer da balik ker umah masing2... huk.. huk.. huk.. sangat jelesssssss ngan diorg.... waaaa......

Bunga pown nk balik.... nk balik gak....huhuhuhu..... tp nk wat caner.... sabar yer Bunga.... sbulan jer lg.... sabar ea.... huhuhuhu..... so, ri ni traser rajin lak diri ini.... tiber2 jer tulang ni raser ringan... kekekek.... so, Bunga pown plan la utk kemas satu bilik ni..... n ngan bantuan miss misae tu, (mcm gotong-royong gak la... hehehe) satu bilik ni da bebas dr sebarang habuk... kui3....

haaa... parents miss misae dtg ri ni.... n Bunga y xmalu ni pown, ikot la diorg kuar makan diblanjer oleh parents miss misae... ngeeee..... mkn nasi beriani y sngat lembut... best....!!! tp cpat muak.... nasib bek berjayer dihabiskn wlaupon sblm tu da dkat 3 ari xjumper nasik... hihihihihi.....

hmmm..... da xtau da nk ckp per.... mater da mkin layu.... Bunga tdo dlu la ea... hihihihi.....

Thursday, April 14, 2011

latihan industri------>HUSM

hmmm..... ri ni da ari khamis... sok, ari jumaat..... ri ni last klas utk sem ni... tp sok mlm ader klas ganti lak.... adoyaiiii... naper la suker sngt wat kelas ganti memlm... huhuhuhu......

minggu dpan study week.... pastu exam... 10 hb 5 ni, maka berakhirla semester ni..... hmmmmm..... sumer da tau, utk dak2 dgree, sem dpan akn bermula pd september... so, sem dpn Bunga praktikal pown buln 9 la.... Bunga apply kat HUSM.. n alhamdulillah, dapat....:) tp tup2, minggu lpas, penyelia LI kitorg ckp, latihan industri akn dipercepatkn... kirer wat cam intersesi.... so, kitorg kna stat LI ujung buln 5 ni....

adoyaiii..... kejap jer la Bunga ley cuti... huk huk huk.... sblum ni punyer la brangan ley cuti smpai 4 bulan... ngeeee... skali, 2 minggu jer da kna praktikal... sob.. sob.. sob... nasib bek la, tempat Bunga akn praktikl tu dkat jer ngan umah.... so, Bunga bley duk kat umah terchenta.... yipppiiiiiii...... :D

tp tu mslh len sbenarnyer... y btul2 poblem bila tarikh LI brubah adalah nk contact balik pihak HUSM tu samada ley tukar tarikh ker x tu y poblem..... susah sngt coz, org y handle tu katernyer bizi bebenor.... maser tu cuak kowt kot2 dier xbagi wat awl.... trpakser la cari company len, n mlepasla pluang utk Bunga duk kat umah terchenta..... runsing tol... huhuhuhu..... at last, stelah beberaper hari calling2 HUSM tu, akhirnyer, Bunga dpt feedback y menggembirakan.... ALHAMDULILLAH..... suker sngt..... sy sayaaaang HUSM.... hihihihihi.......

now, xyah pk lagi sal LI tu... sumer prosedur da slesai, tinggal tunggu hari jer.... so, xyah pk2 da... concentrate to ur study yer Bunga..... lpas exam nant baru kiter sambung balik prasaan cuak nk stat LI tu... ngeeee......

Tuesday, April 12, 2011

MyAnotherBlog url link da tukar.....

owwait.... kalo sblum ni Bunga ader pnah gtau sal MyAnotherBlog, skunk ni, Bunga nk gtau lg.... hehehehe....:D

ok, bukn nk ulang balik per y Bunga da bebelkn ri tu..... tp ni just nk gtau url link utk MyAnotherBlog tu da tukar..... da lamer plan nk tukar... tp sblum ni mls nk explore kat ner... so, 2 ari lpas trajin lak nk explore n jumper... hehehe.... so skunk MyAnotherBlog da dpt url baru...

lg satu, MyAnotherBlog tu pown da dpt baju baru.... da lamer da dpt baju baru tu... tp sajer jer bru nk gtau... hehehe...

so, kalo nk tau link baru MyAnotherBlog tu, klik jer link kat bwh ni...
MyAnotherBlog(Butterfly)
xpown, simply klik link yang Bunga ltak kat blah kanan ni.....--------->

p/s: korang cari la sndiri ek... hihihihihi.....


ni la baju baru MyAnotherBlog tu... hehehehe.... comeyx??? comey kan... ciap ader 2 ekor baterply yang cute gtu.... ngeeehehehehehe.......

aurat kiter, dosa bapa dan suami....



Selangkah anak perempuan keluar dari rumah tanpa menutup aurat, maka selangkah juga ayahnya itu hampir ke neraka. Selangkah seorang isteri keluar rumah tanpa menutup aurat, maka selangkah juga suaminya itu hampir ke neraka.
duk tekan tu, tekan ni, lastly, Bunga jumper ayat ni..... hope dapat bagi peringatan tuk diri Bunga, kengkawan, n saper2 jer y bacer..... Smoga kiter dan keluarga kiter dijauhkn dr azab api neraka....
amin.....

Monday, April 11, 2011

merindui blog y da berhabuk

da lebey 2 minggu Bunga x update blog..... bukan x rindu... rindu sngt nk berceloteh lg lam kedua2 blog Bunga ni.... lpas entry ntah paper sbl ni, terus Bunga sibuk sesibuknyer.... hehehe...

yer la..... minggu ni last lecture... minggu dpan da stat study week.... so, mest la sblm abih lecture week, sumer subjek nk suh anto project report, assignment, n wat test ngan presentation.... perghrrrr..... raser cam da tunggang terbalik da.... busy y teramat... huhuhuhu......

ptg ni pown Bunga ader test QC (Quality Control) tau... tp memndangkn kelas pg ni tertiba cancel, so, Bunga nk gnakn ksempatan ni utk tulis gak la satu entry sbagai pengobat rindu, wlaupon pendek jer... hehehehe.... tp paper pown.. i have to study.... so, smpai d cnila yer.... huhuhuhu..... bye......

Monday, March 14, 2011

Mr. Dutch Lady

seperti y dijanjikn smlm, ri ni Bunga nk citer sal Mr. Dutch Lady tu.... hehehehe.... :P kesahnya sperti berikut:

Tempat Kejadian: KL Central
Waktu Kejadian: lbey kurang kul 6.15pm to 6.30pm

Bunga from umah kazen kat Kg.Baru, nk balik Shah Alam.... Nek Putra LRT ker KL Central.... Biler smpai kat KL Central, bru Bunga prasan dlm purse Bunga hanyer ader not RM50 4 kping n beberaper kping dwit syiling..... alamak, xkn la Bunga nk byr tiket KTM RM2.90 ngan not RM50.....

nk kna pcahkn dwit ni.... memandngkn, utk memechkn dwit, bukan sekadar membaling dwit tu ker batu y keras dan ia akn pecah berderai, maka Bunga pown pusing la booth2 y ader kat KL Central tu utk cari smthing y ley Bunga beli.... memndangkn pencil case Bunga bru jer rosak, so try la cari kowt2 ader... mahal cket pown xperla.... tp xder....

hmmmm.... cemaner ni..... ker, bli smthing kat Burger King??? haish.... bukan Bunga lapar pown.... pusing2, nmpk satu kdai y jual paper, mknan ringan n air.... ahah..... dahaga la jugak tekak ni.... so, Bunga pown masuk la kdai tu n muler mncari one of my pebret drink, TINGE.... ala, air berperisa buah keluaran spritzer tu.....

Bunga g kat rak air kat sblh kiri... ader sorg mamat bju merah ngah pilih air kotak Dutch Lady..... dier pndang Bunga, Bunga pndng dier gak maser tu, tp Bunga cpat2 alih pndangan ke arah rak y pnuh ngan botol2 n kotak2 air tu.... intai2, xnmpak pown air y dicari... so, Bunga pown pusing, tgk kat rak blakang lak.... (trpakser pusing coz mamat tu ngah block jln....) tp kat rak tu pown xder gak...

pastu Bunga nmpk mamat tu da gerak ker rak blakang gak... so, Bunga pown pusing balik g kat rak td.... Yesssss!!!! jumper y dicari.... sukernyer2..... hihihihi...... now, time to pay......

smpai kat cashier, trpakser bratur cket.... Bunga prasan, ader sorg laki bratur blakang Bunga gak maser tu... To Bunga x tgk pon saper... y tau, laki tu pkai bju merah.... bla smpai turn Bunga, cashier tu pown ckp harger air tu.... bila Bunga kuarkn not rm50 tu, trus jer cashier tu trundur ke blakang n ckp xder change....

alamak..... cemaner ni..... Bunga memg xder dwit kcik.... malunyer kalo trpakser ltak balik air tu.... huk huk huk..... tp nk wat cemaner..... Bunga pown ckpla kat cashier tu,

"Takperla.... sy letak balik la..." sambil wat muker sdey y frust tahap mati laki.... hahahaha

tiber2, laki y kat blakang Bunga tu pon ckp

"Xper la.... biar sy byrkn... braper inggit??"

Bunga pown, pndang muker laki tu.... lorh..... mamat bju merah td tu upernyer..... alamak.... malunyer, segan, terharu, xpercaya.... sumer ader......

"Eh, xperla.... cemaner ni..." Bunga ngan ayat cuak x hengat..... raser mcm da xder darah da kat muker ni.... btul ker ni?????

"Xper..... sy byarkn....." dngn pntas, dier kuarkn dwit lam wallet dier utk byr air Bunga n Dutch lady dier.....


"Abih tu cemaner ni.... dwit sy sumer rm50 ni...." ngan tergagap-gagap, n x tentu arah Bunga tanyer....

"Eh, xper2..." ngan slambernyer dier ckp....

adoyai..... Bunga da serba salah da..... pas ckp thanx, Bunga trus kuar dr kdai tu.... xtau nk ckp per.... a guy y Bunga x kenal, da jd hero y mnyelamatkn Bunga dr malu bila trpaksa ltak balik air tu kat rak sbab xley byr.... wlaupon, sbab xley byr tu adalah coz xder dwit kecik, n bukan sebab xder dwit y cukup, tp still memalukn.... hehehehe

otak da makin blur.... lastly, Bunga masuk Burger King, n beli satu burger.... now, da dpt pcahkn dwit kcik.... n dlm kepala otak Bunga skunk ni adalah, Bunga sngt2 la berharap dpt jumper balik laki tu..... puas mater ni melilau satu KL Central ngan hrapan dpt jumper balik laki tu... Bunga nk byr balik harga air tu n nk ucap makaceh skali lg... sumer laki y pkai bju merah Bunga pndang.... tp xjumper pown dier....

akhirnyer, Bunga g gak bratur bli tiket KTM ngan prasaan hampa..... maser tunggu train smpai pown, Bunga masih brharap kowt2 dier pown ngah tunggu train y samer.... tp mlangnyer, x sebegitu.... btg idung dier xnmpak langsung..... huk... huk... huk.... bila da nek train, sah2 la dier xder coz Bunga masuk coach wanita.....

akhirnyer, Bunga balik ngan prasaan hampa..... n, kisah Mr. Dutch Lady pown, berakhir kat ctu coz, x mungkin Bunga akn jumper dier lg pasni.... Saper dier, dr maner dtgnyer dier, satu pown Bunga xtau.... aperpon, Bunga berterima kasih sngt sbab dier sudi tolong Bunga.....:)

Sunday, March 13, 2011

hari ni jumper hero

ngeeee......
yessss......!!!!!
ari ni, Bunga jumper hero.... eh, bukan, ader hero datang selamatkn Bunga.....
nk sangat citer.... tp, mater sngatla mngantuk coz letih.....
so, esok, kalo xder aral melintang, Bunga akn citer yer pasal
my Mr. Dutch Lady......
hehehehe...... xsabarnyer nk tunggu esok......

p/s: hati Bunga berbunga-bunga.... hehehehe....

Monday, March 7, 2011

kedai makan pasti kenyang

semalam, Bunga n member2 Bunga (DINaSZ) plan la nk g mkn pas kelas ptg..... so, brangkatla kitorang nk g isi perot.... kitorg plan nk g mkn kat tmpat y kitorg x pnah mkn lg.... kat Padang Jawa.... tmpat tu dkenalkn oleh saudari IZZI.... hihihihi....

namer kdai tu adalah,
AYAM PENYEK......

katernyer si IZZI ni, kdai tu best n nasiknyer sangatla bnyak x terkira braper bijik..... kalo order kue teaw ker, mi ker, pown bnyk gak smpai x terkira baper hlai.... hihihihi....

bla smpai, maka, kami pown order la sumer y masing2 nk order..... Bunga order nasik goreng ayam, 3 org lg order kue teaw goreng kerang, n sorang lg nasik ayam penyek.....

mula2, smpai kue teauw diorg..... memang kue teauw diorg pnuh pinggan la... n rasernyer amat sngt sedap.... lauk lam tu pon bnyk.... siap ader udang besarrrrrr punyer, 3 ekor.....
pastu, smpai la nasik ayam penyek..... ayam y sngat besar n nmpak spesel..... aym tu dier potong 4 jer.... raser aym tu pown best.... nasik, toksah citer la, nasik puteh, xkan nk kna puji gak kowt.... hahaha.... tp nasik dier siyes bnyk sngat... tp xper, org y mkn tu kompem leh abihkn... ngeeeehehehehe....
kendian, smpaila nasik goreng ayam Bunga.... bla dier ltak jer nasik tu ats meja, srentak kitorng berlima gelak kuat2.... hahahahaha.......
naper????
sebab...... nasik tu menimbun sngat.... perh...... bnyk giler.... cemaner aku nk abihkn ni.... adoyai..... aymnyer plak besarr lak tu.... lam nasik goreng dier pown da bnyk lauk... tmbh lak ngan ayam len kat luar.... disebabkn teruja y amat, b4 mkn, amik gmbr nasik tu dulu..... pas amik gmbr, blum smpat Bunga wat paper, timun y dier ltak kat nasik tu menggelongsor jatuh ke atas meja.... tp nasib bek Bunga dpt slamatkn.... skali lg satu timun lak menggelongsor.... yg tu memg x sempat nk d slamatkn.... ha..... btaper bnyk nyer nasik tu, menggunung smpai timun pon menggelongsor kluar dr pinggan..... hahahaha....


tgk.... bnykkn nasik tu.... pnuh pinggan... tp sbab angle, xnmpk la nasik ni menggunung.....

memandangkn nasik tu teramatla bnyk, pastinya Bunga y hebat ni x dpat nk abihkn wlaupon rasernyer sdap sngat.... so, mintak la kat akak kat ctu polisterin n bungkus bwk balik coz y dimakan x smpai sparuh.... bla msukkan lam polisterin tu, pnuh satu polisterin.... padahal da mkn da cket... siyes, memg bnyk..... tp x per..... cik tweety da janji nk mkn nasik tu mlm tu..... hihihihihi..........

Sunday, March 6, 2011

bila x rancang, tu la y jadik....

sebgaimana y Bunga da pnah gtau sblum ni, sem ni mrupakn sem trakhir Bunga n member2 Bunga kat s.alam ni memandangkn sem dpan da prktikal.... maka, kami sedaya upaya cuba mencari peluang utk enjoy sepuas2nyer supayer dapt memanfaatkn semester akhir ni di samping dpt mengurangkn pressure kitorg study.... almaklumla.... kami kn budak2 y sangat rajin.... asyik idop ngan buku jer... so, knala cari jalan supaya kitorg x pressure kn.....

baiklah.... Bunga ngaku, Bunga tipu.... kami memng x masuk kategori rajin ngadap buku.... buku hanya bersama kami jika esok ader test.... tp, still kna ilangkn pressure ngadap buku y jarang2 tu jugak tau..... aiyyakkk......

ho ho ho ho.....

okeh... kemana plak kami minggu ini???? bukn per.... kitowang ni bukn senang nk ader trnsport.. nk arapkn moto Bunga tu, maner la cukop kitorg berlima ni kn..... huk huk huk.... so, memndangkn parents miss ini g umrah, keta parents dier pown jd hak milik mutlak dier la utk 2 minggu ni..... kui3.... so, ader la pluang utk kitorg jenjalan..... per lg.....
kekekekekek....

kalo sblum ni bila plan nk g memaner, mesti last2 ader jer mslh, pastu x jd.... tp, bla benda x plan plak, trus jer jd kn.... kali ni pown, kitorg tertiber jer terplan n terkeluar la kami jenjalan.....

destinasi kitorg kali ini adalah...... slepas di tolak, tmbah, darab, bhagi, kamir, kuasa dua n bezakn, bersetujulah kami ke destinasi bernama Sunway Piramid...... tujuan????? tgk movie???? no..... aper y ader kat Sunway, y xder kat Mall len????

per lg.... ice skating la.... ngeeeeee..........

wooo hooooo...... dan, kitowang berlima sememangnyer amatla tidak tahu menahu ngan mende alah ice skating ni.... sorng pown x prnh men.... kui3......

maser ngah sonok2 n brkobar2 pkai mender alah kasut tu, ader la sowang mamat ni... adik yer.. dier lg muda dr kitowang... hehehe.... okeh, dier pesan la, kasut tu kna ikat ketat2... kalo x sakit.... pastu dier tanyer pernah men x??? kitowang ckpla xpernah.... then, dier kater kalo x penah men, bru nk blajar, memg susah sngat nk men.....

ooooomakaihhhhh...... maka, mulalah timbul garis2 kecuakkan di wajah kami berlima..... alamak, cemaner ni????? takowt la plak.... haishhhh..... bila da nk masuk tu... memg sngt2 takowt.... licin tu..... tp, beranikn diri jerla..... selepas beberapa kali bontot skating, maka, kami berlima pown dpatla skate sendiri dngan perlahan2......

y x tahannyer, cik tweety kiter dapat gelarn baru...... ader sorg mamat y bnyk la tlong kitowg belajor men mender alah ni... he said our tweety is like a penguin..... hahahaha..... tp btolla.... care penguin jalan, oopsss.... carer tweety skate muler2 tu, mcm carer penguin jln lak..... kui3..... jgn mara....

sperti biaser, jaguh skating kiter mestila cik athlete merangkap cik snoopy..... hihihihi..... n jaguh menjerit, cik tweety @ penguin y sngat penakowt pader mulernyer.... jaguh basah lak, cik doremon or miss izzy y juger sangat2 pnakowt pader mulernyer... kui3.... Bunga ngan cik Misae lak???? kami org biaser jer.... x femes pown.... hahahahaha.....

okay, sbagai bukti kami menjalankn xtvt ini, see the pictures by urself.... ngeeee......


see... our hands in pink.....euuwwww....


bukti we do skating.... ngeee....


ni lak, bukti our feet on ice... muahahaha.....


sangat sonok.... tp bila balik jer, sngat letih..... huhuhu..... kalo ader peluang lg, da tentu kitorg nk g lg...... tp ntah ler biler ader pluang lg.... huhuhu..... cam sailing ari tu..... bila la ader peluang lg.... huk huk huk.....