Pages

Monday, October 22, 2012

Terima kasih Ya Allah....


Bissmillahirrahmanirrahim...

Yeay, da masuk bulan Oktober.... Kenapa ye Bunga excited sangat ni??? hehehehe.... Sebab, hujung bulan ni, genaplah Bunga berusia 24 tahun... Cakap pasal umur tu lain kali la eh... kali ni Bunga nak cerita pasal sesuatu yang sudah lama Bunga impikan, dan kini telah pun menjadi kenyataan.. Apa tu??? jeng... jeng... jeng....

Terlebih dahulu, Bunga ingin panjatkan setinggi-tinggi syukur ke hadrat Ilahi kerana dengan limpah kurniaNya dan izinNya, impian Bunga selama ini dapat dipenuhi... Sesungguhnya, rezeki yang kita perolehi, tidak lain tidak bukan datang dari Allah S.W.T..

Ingat lagi tak sebelum ni Bunga pernah cerita tentang temuduga biasiswa Tenaga Pengajar Muda (TPM) UiTM di Perlis dan Shah Alam? Kalau tak ingat, tengok kat sini yer.... 

Alhamdulillah, tanggal 11 Oktober 2012 (Khamis) baru-baru ini, Bunga dimaklumkan oleh ibu Bunga bahawa Bunga ada surat dari UiTM Perlis yang mengatakan Bunga telah ditawarkan biasiswa TPM....Hanya Allah S.W.T sahaja yang tahu betapa gembiranya Bunga pada ketika itu... Bunga impikan biasiswa TPM ni sejak dari Bunga di Diploma dan Alhamdulillah, kini impian Bunga jadi kenyataan. Syukur sangat.... Saat itu, terasa air mata ini ingin mengalir dek kerana kegembiraan dan syukur yang tidak terhingga... Tp nasib baik duk kat opis masa tu... hehehe...
Walaupun kedua-dua sesi temuduga (Perlis & Shah Alam) adalah temuduga yang berlainan, tetapi memandangkan kedua-duanya adalah jenis biasiswa yang sama dan di bawah company yang sama, maka Bunga hanya akan ditawarkan oleh salah satu sahaja. So, ini bermakna Bunga tidak perlu tertanya-tanya lagi kalau-kalau Shah Alam akan menawarkan biasiswa yang sama....:) Keputusan memang muktamad untuk menerima biasiswa dari UiTM Perlis...

Walaubagaimanapun, Bunga ingin ucapkan berbanyak-banyak terima kasih kepada kedua ibu bapa Bunga, kerana tidak putus-putus mendoakan kejayaan Bunga... Kepada mereka, Bunga luahkan betapa Bunga inginkan biasiswa ni demi mengejar impian melanjutkan pengajian ke peringkat yang lebih tinggi seterusnya mencapai cita-cita menceburkan diri di bidang pendidikan..

Kepada semua rakan-rakan yang turut mendoakan Bunga, Bunga ucapkan berbanyak terima kasih... Sesungguhnya Bunga amat menghargainya....

Cewaahhh.... bajet tengah bagi ucapan plak... kui3.....:D

Tapi, lepas dapat biasiswa ni, Bunga ingat boleh teruskan belajar smbil goyang kaki... Rupanya, banyak sangat prosedur yang perlu Bunga lakukan... Banyaknya borang yang perlu diisi, dan ujian IELTS perlu diambil.... Kos untuk test pun dah RM590, belum lagi kos perjalanan memandangkan test venue ni hanya ada di beberapa buah negeri sahaja... Puas Bunga mecari sesiapa yang nak amik test ni untuk dijadikan teman.. Tapi, kebanyakan mereka masih belum bersedia untuk test ni, sedangkan Bunga perlu selesaikannya secepat mungkin... Terpaksalah Bunga mendaftar dan ambil test ni sendirian... Nak cari orang yang sanggup jadi penjamin pun agak memeningkan kepala... Semua ni perlu diselesaikan bersama-sama dengan assignment yang menimbun beserta kerja-kerja di pejabat...

Apa sekalipun, Ummi cakap, bukan senang nak senang... Setiap sesatu memang ada cabaran dan halangan yang perlu kita tempuhi...

Ya, hidup Bunga selama ini pun penuh dengan cabaran, malah jauh lebih mencabar dari melengkapkan segala macam borang ni serta menduduki peperiksaan IELTS seorang diri... Untuk dapat apa yang kita impikan sememangnya bukan perkara yang senang... Kadang-kadang, Bunga terfikir alangkah seronoknya bila melihat rakan-rakan yang bagaikan dilahirkan untuk tidak mempuyai masalah sejak kecil... Rasa teringin untuk merasai hidup tanpa kesedihan dan kehilangan... Tapi Bunga sedar, Allah S.W.T. akan memberikan ujian kepada hambaNya sesuai dengan kemampuannya... So, seharusnya Bunga bersyukur kerana Allah S.W.T. telah memilih Bunga dan keluarga Bunga sebagai insan yang mampu menghadapi ujianNya... Syukran ya Allah...

Ada beberapa rakan yang mengucapkan tahniah dan mengatakan rezeki Bunga murah... Terima kasih Bunga ucapkan, dan diharapkan kalian terus mendoakan Bunga dimurahkan rezeki olehNya... Bunga juga mendoakan semua sahabat Bunga dimurahkan rezeki olehNya... Bunga harap sangat semua sahabat Bunga cepat-cepat dapat kerja dan mencapai impian masing-masing...

Amin...



2 comments:

nurmohd619 said...

salam..saya pon berminat nk amik pekse IELTS... bole cerita lebih sikt x tg prosedur nk amik n onkos..tqvm!;)

Bunga said...

Wassalam....
Bleh jer, tapi skadar y sy tau j la, coz baru jer submit rgistration form tadi... x amik exam pun lg.. hehehe... Utk register mula2 survey online dulu test venue y terdekat.. Bley tgk kat web British Council or IDP... Tapi kalo untuk area pantai Timur, dia baru jer buka dekt UCSI Terengganu... So, kna tgk dekat web UCSI la...
Biasanya untuk registration just pergi dekat mana-mana test venue pilihan, n register. Tapi kalau jauh, maybe bleh cuba contact diorang untuk buat registration via post..

Mcm kes saya, saya contact Mr. Vickey from UCSI Terengganu, n Alhamdulillah, dia tolong emailkan form. Lpas isi form, post jer balik kat dia n email payment slip (payment sy bank in jer).. So far, fee dia memg RM590... Banyak kan... Tp itulah relitinya... So, have to do the best la... kalo x mlayang lagi RM590.. huhu...

Hope information ni dapat membantu.... Kalo ader aper2 kemusykilan, do not hesitate to ask me ya... Good luck n pray 4 my success too.... :)

Post a Comment