Pages

Friday, April 29, 2011

Berterima Kasih

minggu lpas, Bunga ader jumper satu ayat y sangaaaaaatttt sweet...... one of member Bunga, cik pora share kat mukabuku.... so, Bunga sangaaaaatttt tertarik, maka Bunga pown copy n ltak kat MyAnotherBlog.... pastu, td Bunga duk belek2 blog tu, Bunga bacer la balik ayat y sangaaaattttt sweet tu.... Bunga kompem, saper y bacer ayat tu mest akn raser bnda y samer.... mest biler bacer, kiter akn berpikir sjenak, n pastu kiter akan bersetuju ngan aper y disampaikn....

tp part y Bunga paling suker, ayat y last skali tu.... sooooo sweeeetttt..... hehehe....
ok la.... Bunga brenti membebel..... ha... kt bawah ni la copy entry y Bunga post kat MyAnotherBlog tu :



Berterima kasihlah pd org yg telah MELUKAI hatimu krn dia telah membuat hatimu kuat...
Berterima kasihlah pd org yg telah MEMBOHONGImu krn dia membuat hidupmu makin bijaksana..
Berterima kasihlah pd org yg telah MEMBENCImu krn dia yg mengasah ketabahanmu..
Dan berterima kasihlah pd orang yg telah menyayangimu krn itulah anugerah terindah dalam hidupmu..

p/s: bley tak kalo Bunga nk tmbah,
"Berterima kasihlah pd org y MENINGGALKANmu krn dia menyedarkanmu erti menghargai........."
Bunga rindukan arwah atuk Bunga..... rasa mcm baru jer smlm dengar dier bercerita.... masih trbayang2 lg senyuman dan gayanya.... Ya Allah, Kau tabahknlah hatiku.... Semoga rohnya dicucuri rahmatMu Ya Allah...... amin....

Tuesday, April 26, 2011

dia pergi meninggalkan bebanan rindu di hati Bunga..

ingat x sblum ni Bunga ader membebel coz Bunga xkn dpt balik umah slamer 2 buln stengah coz xder cuti???? upernyer, xderla smpai 2 buln stengah... 2 bulan jer.... (tp 2 bulan tu pon da cukup lamer utk 'anakmithali' cam Bunga ni tau.. huhuhu)

memg la Bunga nk sngat balik, n x sabar2 nk balik umah.... tp Bunga nk balik dlm keadaan gembira, n bukan balik ngan keadaan tergesa2 ngan hati y sedih.....

jam 4 pagi (25/5/2011), Bunga dpt phone call dr ayah Bunga... Bunga pown x pasan biler maser hp tu bunyi, n biler maser Bunga angkat hp tu n ltak kat telinga.... tau2, tiber2 dngar suara ayah Bunga tanyer,
"tidor ker???"...
maser tu baru la BUnga tersedar n lam keadaan mamai, Bunga ckp
"ha'ah, tdor..."
keadaan senyap seketika.... maser tu barula mamai tu sdikit ilang n Bunga tanyer knaper.... n betaper trkejutnyer Bunga bila ayah Bunga ckp atuk Bunga da xder.... Bunga raser x percaya.... atuk Bunga x pernah sakit... sihat jer... demam tu ader la... tu pun kadang2 jer.... Disebabakn trlampau trkejut n x percaya, (tmbah ngan mamai y masih bersisa) boley plak Bunga tanyer, "Biar betul????"
panggggggg!!!!! Bunga raser cam org bodoh plak tanyer soklan tu... xkn la ayah Bunga nk men2 ngan benda ni.. da la tu ayah dier....
so, ayah Bunga pon ckap la, xkn la dier nk ckp bnda xbtul lak pg2 buter ni... tp Bunga still blur lg... xtau per prasaan maser tu.... Bunga tanyer sebab per... ayah Bunga ckp xtau, tiber2 sesak nafas n xlamer lpas tu trus xder...
pastu ayah Bunga ckp, kalo nk balik try tanyer pkcik Bunga y kat KL tu or tgk tiket flight...

lpas ayah Bunga putuskn talian, baru la Bunga tersedar n muler tringat memori2 lamer ngan atuk Bunga n Bunga muler nangis... Bunga nk balik.... nk balik gak... Bunga msj pkcik Bunga, tp dier xley dtg amik.. Bunga paham, agak merugikn maser kalo dier nk dtg amik Bunga dulu sbl balik coz arah y berbeza... pkul 4 pagi tu Bunga cek tiket flight.... mustahil utk Bunga amik flight kul 9... kalo flight kul 9 subuh2 lg da kna gerak ker airport... cemaner nk g LCCT awl2 pg... so, paling cpat bley amik flight kul 11 pg... tp Bunga nk g airport ngan per??? sedara2 len plak, mest la kejer... kan ari isnin...

Bunga call ayh Bunga n dier ckp, xper la... xyah balik... gpun, da dkat sngt ngan exam...

frust sngt... Bunga nangis... Bunga nk balik... biler memikirkn Bunga xley balik, n x sempat nk tgk wajah arwah, Bunga tmbah sedey... Bunga kuar bilik n nangis puas2 ati kat luar bilik coz takut mengejutkn roomate2 Bunga y ngah tidor...

Bila azan subuh berkumandang, air mater makin deras mengalir... Bunga teringat... kalo time2 macm ni, mest atuk Bunga da ader kat surau... dier la y pgang kunci surau... tp ari ni dier da xley g surau... dier kna g tempat len....

jam 7.30 pg, Bunga mandi.... Bunga da agak bley trimer keadaan y Bunga xley balik... pas mandi, Bunga pkai baju biaser y pkai kat bilik.... tiber2, salah sorg member Bunga y baru jer bngun tidor tanyer, Bunga jd balik ker x... Bunga agak trkejut ngan soklan dier tp dsebabkn tgh sedey, Bunga just gelengkn kepaler tanper brtanyer dr maner dier tau Bunga nk balik..... upernyer dier ader tersedar pg tu maser Bunga cl adik Bunga jam 6 pg.. n dier dpt tau y Bunga ader poblem n nak balik, tp xtau atas sebab per....

lpas pkai baju sumer, Bunga duk dpn laptop... Bunga xley stat study... Bunga nangis jer... Bunga msj adik Bunga tanyer dier bley balik ker x??? adik Bunga ckp dier balik n esoknyer g balik UiTM sblm stat exam... (esk tu dier ader paper sesi ptg)

roomate Bunga, cik tweety tanyer knaper Bunga nangis.... Bunga xley jwb... Bunga jwb ngan tangisn jer.... Bunga reply msj adik Bunga, n lpas tu baru la Bunga ley ckp kat diorg y atuk Bunga da xder...

diorg suh Bunga balik... Bunga ckp xley... nk nek bas, amik maser 9 jam... nek flight, xder trnsport nk g LCCT... kalo nk nek train g KL sentral n then nek bas ker LCCT, maner smpat nk kejar flight kul 11... Bunga nangess lg.... sdey sngt xley balik... terkilan sngt xley tgk wajah arwah wat kali terakhir... maser tu la miss izzi g jumper housemate kitorg y ader keta, n minx pinjm keta tanpa pngetahuan Bunga... miss misae lak, call ayah dier tanyer jln nk g LCCT...

so, lpas tolak tmbah, lam kul 9.15pg miss izzi n miss misae pown anto la Bunga g LCCT... miss misae pcut agak laju... n bila smpai saner, Bunga pun cpat2 g bli tiket.... alhamdulillah.... nasib Bunga baik... ader maser 10 mint jer lg nk abih maser check in utk flight kul 11.... kalo trlambt ckit, Bunga kna amik flight kul 1, n xtau la smpat ker x tgk wajah arwah... so, akak y jager kaunter tiket tu suh Bunga check-in dulu b4 amik tiket... Bunga bli tiket pegi balik trus... Bunga amik tiket balik kul 12tghari keesokn harinyer.... btul2 24 jam Bunga berader kat bumi Kelantan...

kalo ikotkn ati, Bunga nk balik lamer2... nk ader bersamer waktu kenduri tahlil seminggu tu... tp xley... Bunga nk exam.... ni pun, 2 hari Bunga terpakser korbankan waktu study... tp xper... Bunga x nyesal... ni la pluang terakhir Bunga dpt tgk wajah arwah...

alhamdulillah... Bunga sempat tgk wajah arwah... sempat mengucup pipi arwah wat kali terakhir.... sayu sngt hati... sebak.. sumer kenangan ngan arwah jelas trbayang satu persatu... sangat xbole trimer kenyataan y Bunga xkn dpt jumper n tgk wajah arwah lg lpas ni... masih teraser kedinginan pipi arwah waktu Bunga kucup pipi dier buat kali terakhir tu...

i miss u n lov u sooooo much..... <3

Bunga sedar, setiap y hidup pasti akn mati... xder y terkecuali.... Bunga kna trimer sumer ni... tp Bunga masih xley tahan air mater ni bila teringatkn arwah... dier la satu2nyer atuk y Bunga sempat bermanjer... atuk blah mak Bunga, xsempat Bunga kenal sebab dia pergi maser Bunga masih xtau aper2 lg....

Bunga da xder atuk....... Bunga rindu atuk Bunga... (T__T)

p/s:
wat miss izzi ngan miss misae, timer kasih bnyk2 sbab tlg Bunga.... Bunga dpt balik n sempat kucup pipi arwah, disebabkn korang (dn jugak atas izin n kuasa Allah s.w.t)... Bunga sayang sngt kat korang.. timer kasih sngat2.... Bunga xtau caner nk balas jaser korang.... Besar sngt jaser korang kat Bunga....

wat arwah atuk Bunga; Tokku tau x, kakak sayaaaaang sngt kat Tokku... kakak rindu sngt kat Tokku... 2 bulan xdapat jumper tokku.... tp biler jumper Tokku, Tokku x pandang pon kakak.... kakak xley salam ngan Tokku, xley pluk Tokku... kalo tak, mcm2 Tokku citer... tp kali ni, Tokku senyap jer... kakak plak, xley pndg wajah Tokku lamer2... asyik nk nangisss jer.... kakak sayang Tokku...
Tokku, Tokku bersemadilah ngan aman... InsyaAllah, kakak akan sentiasa sedekahkn ayat2 suci buat Tokku.... semoga Tokku ditempatkn di tempat org2 y beriman... amin...

~dicoretkan bersama titisan air mata~

Sunday, April 24, 2011

cuber banding ngan diri kiter....

memng sngat tersentuh hati Bunga lpas tgk vid ni..... hmmmm...... ya Allah, raser betaper kerdilnya diri ni, raser mcm aper la sngt diri ni kalo nk dibandingkn pakcik kat dlm vid tu....

video
menitis air mata Bunga bila tgk mcm maner pakcik tu meneruskan kehidupan sebagaimana septutnyer seorng muslim wlaupun cacat anggota.... ternyater kecacatan tu x menghalang dirinyer dr beribadah... ya Allah... seorang y cacat tubuh badan tetap beribadah, tetap mengejar pahala walaupun sukar.... lepas solat, tetp mahu mengaji.... tiada tangan utk menyelak helaian kitab Allah, langsung x jd penghalang utk dia mengalunkan ayat2 suci.... masyaAllah..... tabahnyer hati dier....

cuber bandingkan dgn diri kiter y sihat tubuh badan, cukup semua sifat..... spatutnyer xder alsan bg kiter utk tidak mengejar pahala.... bila Bunga tgk vid ni, Bunga raser malu sngt ngan pkcik tu.... kiter cukup semua sifat, tp kiter sering terlalai....

hendak seribu daya, x hendak seribu dalih... banyangkanlah betaper rendahnyer taraf seseorg muslim y cukup sifat, hidup dlm keadaan selesa, tapi jarang skali terfikir utk mengejar kejayaan di akhirat kalo nk dibandingkan ngan pakcik y cacat dan hidup dlm keadaan sederhana tu... malu la ckit.... tp, braper kerat sngt masyarakat skrg y sedar pasal sumer benda ni???? sigh....

p/s: semoga Allah tingkatkn keimanan dlm diri Bunga dan kiter sumer.... samer2la kiter amik iktibar dr carer hidup pkcik tu.....

Thursday, April 21, 2011

doa Bunga pada Yang Maha Esa


Ya Allah ya Tuhanku,
ampunkanlah sgala dosa2ku... ampunkanlah sgala dosa ibubapaku... ampunkanlah sgala dosa adik-bradikku, ahli keluargaku dan ampunkanlah segala dosa muslimin dan muslimat....

Ya Allah ya Tuhanku,
jadikanlah aku seorang pelajar pintar soleh yang cemerlang, gemilang dan terbilang...
jadikanlah aku seorang hamba y taat pada printahMu....
jadikanlah aku seorg anak y solehah....
Kau istiqamahkanlah aku dlm beribadah kepadaMu....
Kau jauhknlah aku dr segala hasutan syaitan...
Kau kuatkatkanlah iman ku agar aku tidak mudah lalai dan terpengaruh dengan bisikan syaitan...

Ya Allah ya Tuhanku,
disaat ini, ku pohon padamu ya Allah....
Kau berikanlah aku kejayaan di dunia dan di akhirat...
Kau berikanlah aku kejayaan dalam peperiksaan yang bakal aku tempuh ini ya Allah...
Kau berikanlah aku keupayaan untuk menjawab semua soalan dengan tepat dan betul ya Allah...
Kau permudahkanlah aku dlm menjawab semua soalan ya Allah...

hanya padaMu aku memohon segalanya....
aku sedar diri ini tidak layak mengecapi nikmatMu ya Allah....
sesungguhnya diri ini terlalu banyak dosa yang ditanggung...
namun, aku mohon Kau ampunkanlah segala dosaku....
berilah kejayaan kepadaku demi kedua ibubapaku ya Allah....
sesungguhnya aku tidak mahu melihat mereka bersedih....
berilah mereka kegembiraan dan senyuman dengan kejayaanku ya Allah...

hanya padaMu ku memohon segalanya...
amin ya rabbal alamin....

Sunday, April 17, 2011

ini hanyalah bebelan kosong...........

hmmmmm.... Bunga xtau la Bunga nk tulis per.... y Bunga tau Bunga raser nk mnulis jer..... nk ckp sal per ek???? huhuhuhuhu..... Bunga tulis jer per y jari ni tergerak utk tkan ea..... hihihihii....

hmmmm...... kelas sumer da abih.... study week da muler..... tp bunga xstat pgang buku lg.... ader jer halangan... huhuhuhu..... hope esk dapt muler concentrate ngan buku.... roomate Bunga ader 5 org.... tp skunk ni Bunga tinggal berdua jer ngan miss misae.... y len sumer da balik ker umah masing2... huk.. huk.. huk.. sangat jelesssssss ngan diorg.... waaaa......

Bunga pown nk balik.... nk balik gak....huhuhuhu..... tp nk wat caner.... sabar yer Bunga.... sbulan jer lg.... sabar ea.... huhuhuhu..... so, ri ni traser rajin lak diri ini.... tiber2 jer tulang ni raser ringan... kekekek.... so, Bunga pown plan la utk kemas satu bilik ni..... n ngan bantuan miss misae tu, (mcm gotong-royong gak la... hehehe) satu bilik ni da bebas dr sebarang habuk... kui3....

haaa... parents miss misae dtg ri ni.... n Bunga y xmalu ni pown, ikot la diorg kuar makan diblanjer oleh parents miss misae... ngeeee..... mkn nasi beriani y sngat lembut... best....!!! tp cpat muak.... nasib bek berjayer dihabiskn wlaupon sblm tu da dkat 3 ari xjumper nasik... hihihihihi.....

hmmm..... da xtau da nk ckp per.... mater da mkin layu.... Bunga tdo dlu la ea... hihihihi.....

Thursday, April 14, 2011

latihan industri------>HUSM

hmmm..... ri ni da ari khamis... sok, ari jumaat..... ri ni last klas utk sem ni... tp sok mlm ader klas ganti lak.... adoyaiiii... naper la suker sngt wat kelas ganti memlm... huhuhuhu......

minggu dpan study week.... pastu exam... 10 hb 5 ni, maka berakhirla semester ni..... hmmmmm..... sumer da tau, utk dak2 dgree, sem dpan akn bermula pd september... so, sem dpn Bunga praktikal pown buln 9 la.... Bunga apply kat HUSM.. n alhamdulillah, dapat....:) tp tup2, minggu lpas, penyelia LI kitorg ckp, latihan industri akn dipercepatkn... kirer wat cam intersesi.... so, kitorg kna stat LI ujung buln 5 ni....

adoyaiii..... kejap jer la Bunga ley cuti... huk huk huk.... sblum ni punyer la brangan ley cuti smpai 4 bulan... ngeeee... skali, 2 minggu jer da kna praktikal... sob.. sob.. sob... nasib bek la, tempat Bunga akn praktikl tu dkat jer ngan umah.... so, Bunga bley duk kat umah terchenta.... yipppiiiiiii...... :D

tp tu mslh len sbenarnyer... y btul2 poblem bila tarikh LI brubah adalah nk contact balik pihak HUSM tu samada ley tukar tarikh ker x tu y poblem..... susah sngt coz, org y handle tu katernyer bizi bebenor.... maser tu cuak kowt kot2 dier xbagi wat awl.... trpakser la cari company len, n mlepasla pluang utk Bunga duk kat umah terchenta..... runsing tol... huhuhuhu..... at last, stelah beberaper hari calling2 HUSM tu, akhirnyer, Bunga dpt feedback y menggembirakan.... ALHAMDULILLAH..... suker sngt..... sy sayaaaang HUSM.... hihihihihi.......

now, xyah pk lagi sal LI tu... sumer prosedur da slesai, tinggal tunggu hari jer.... so, xyah pk2 da... concentrate to ur study yer Bunga..... lpas exam nant baru kiter sambung balik prasaan cuak nk stat LI tu... ngeeee......

Tuesday, April 12, 2011

MyAnotherBlog url link da tukar.....

owwait.... kalo sblum ni Bunga ader pnah gtau sal MyAnotherBlog, skunk ni, Bunga nk gtau lg.... hehehehe....:D

ok, bukn nk ulang balik per y Bunga da bebelkn ri tu..... tp ni just nk gtau url link utk MyAnotherBlog tu da tukar..... da lamer plan nk tukar... tp sblum ni mls nk explore kat ner... so, 2 ari lpas trajin lak nk explore n jumper... hehehe.... so skunk MyAnotherBlog da dpt url baru...

lg satu, MyAnotherBlog tu pown da dpt baju baru.... da lamer da dpt baju baru tu... tp sajer jer bru nk gtau... hehehe...

so, kalo nk tau link baru MyAnotherBlog tu, klik jer link kat bwh ni...
MyAnotherBlog(Butterfly)
xpown, simply klik link yang Bunga ltak kat blah kanan ni.....--------->

p/s: korang cari la sndiri ek... hihihihihi.....


ni la baju baru MyAnotherBlog tu... hehehehe.... comeyx??? comey kan... ciap ader 2 ekor baterply yang cute gtu.... ngeeehehehehehe.......

aurat kiter, dosa bapa dan suami....



Selangkah anak perempuan keluar dari rumah tanpa menutup aurat, maka selangkah juga ayahnya itu hampir ke neraka. Selangkah seorang isteri keluar rumah tanpa menutup aurat, maka selangkah juga suaminya itu hampir ke neraka.
duk tekan tu, tekan ni, lastly, Bunga jumper ayat ni..... hope dapat bagi peringatan tuk diri Bunga, kengkawan, n saper2 jer y bacer..... Smoga kiter dan keluarga kiter dijauhkn dr azab api neraka....
amin.....

Monday, April 11, 2011

merindui blog y da berhabuk

da lebey 2 minggu Bunga x update blog..... bukan x rindu... rindu sngt nk berceloteh lg lam kedua2 blog Bunga ni.... lpas entry ntah paper sbl ni, terus Bunga sibuk sesibuknyer.... hehehe...

yer la..... minggu ni last lecture... minggu dpan da stat study week.... so, mest la sblm abih lecture week, sumer subjek nk suh anto project report, assignment, n wat test ngan presentation.... perghrrrr..... raser cam da tunggang terbalik da.... busy y teramat... huhuhuhu......

ptg ni pown Bunga ader test QC (Quality Control) tau... tp memndangkn kelas pg ni tertiba cancel, so, Bunga nk gnakn ksempatan ni utk tulis gak la satu entry sbagai pengobat rindu, wlaupon pendek jer... hehehehe.... tp paper pown.. i have to study.... so, smpai d cnila yer.... huhuhuhu..... bye......